Zaguby - przepis Małgorzaty Wołosińskiej z Siemiatycz

30 października 2016

foto: Renata Reda
foto: Renata Reda



0:00
0:00
Zaguby - przepis Małgorzaty Wołosińskiej z Siemiatycz | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Zaguby - przepis Małgorzaty Wołosińskiej z Siemiatycz

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
3-4 cebule
olej
pieprz, wegeta - jarzynka, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków
2 szklanki mąki


Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy razem z cebulą (połowę cebuli należy zeszklić na patelni i też dodać do masy ziemniaczanej) i przyprawiamy. Następnie około 15 minut smażymy na patelni z niewielką ilością oleju, cały czas mieszając, by była jednolita masa. Przygotowujemy ciasto pierogowe: do mąki dodajemy olej i ugniatamy, następnie zalewamy gorącą wodą i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt. Rozsmarowujemy na nim ostudzony farsz, z wyjątkiem krawędzi. Zwijamy roladę i sklejamy ciasto. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po wystygnięciu kroimy na skośne plastry i przed podaniem podsmażamy z obu stron.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok