Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Zaguby - przepis Małgorzaty Wołosińskiej z Siemiatycz
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
3-4 cebule
olej
pieprz, wegeta - jarzynka, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków
2 szklanki mąki
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy razem z cebulą (połowę cebuli należy zeszklić na patelni i też dodać do masy ziemniaczanej) i przyprawiamy. Następnie około 15 minut smażymy na patelni z niewielką ilością oleju, cały czas mieszając, by była jednolita masa. Przygotowujemy ciasto pierogowe: do mąki dodajemy olej i ugniatamy, następnie zalewamy gorącą wodą i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt. Rozsmarowujemy na nim ostudzony farsz, z wyjątkiem krawędzi. Zwijamy roladę i sklejamy ciasto. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po wystygnięciu kroimy na skośne plastry i przed podaniem podsmażamy z obu stron.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda