Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kiszka ziemniaczana - przepis Marii Pieczulis z Puńska
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kiszka ziemniaczana - przepis Marii Pieczulis z Puńska.
Składniki:
ziemniaki
boczek wędzony
cebula
jelita, olej rzepakowy
mleko
pieprz, sól, majeranek
Przygotowania:
Ucieramy ziemniaki. Smażymy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę i wlewamy mleko. Gorące mleko z boczkiem wlewamy do masy ziemniaczanej, którą wcześniej doprawiliśmy solą, pieprzem i majerankiem. Dobrzy wypłukane jelita nadziewamy farszem do połowy. Potem farsz rozciągamy na całe jelito, delikatnie nakłuwamy wykałaczką, by jelita w trakcie pieczenia nie popękały.
Układamy kiszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Jeśli po 40 minutach kiszka nie jest dopieczona, to przewracamy ją na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez kilka-kilkanaście minut. Podajemy na przykład z wywarem z kminku, który dosładzamy (jak herbatę).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda