Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Babka ziemniaczana - przepis Anny Szeszki z Moniek.
Składniki:
3 kg ziemniaków
30-40 dkg boczku wędzonego
0,5 kg cebuli
sól, pieprz, majeranek
3-4 jajka
2 łyżki śmietany 18 %
3-6 łyżek mąki pszennej
3-6 łyżek kaszy manny
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy. W drobną kostkę kroimy boczek i podsmażamy na patelni. Potem dodajemy do niego skrojoną w kostkę cebulę i czekamy aż się zeszkli.
Do masy ziemniaczanej wbijamy cztery jajka, dodajemy około dwóch łyżek soli, łyżeczkę pieprzu i łyżkę majeranku (ilość przypraw zależna od upodobań gospodyni). Dodajemy mąkę i kaszę mannę (w zależności od gęstości masy ziemniaczanej) oraz prosto z patelni podsmażony boczek i cebulkę oraz 2 łyżki śmietany. Możemy też jeszcze dodać pieprz ziołowy.
Blachę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy na nią masę, na wierzchu układamy jeszcze cienkie plastry boczku. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 1,5h. (rr/wsz)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda