Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Ciasto drożdżowe - przepis Elżbiety Nadolnej ze wsi Sulim koło Wizny
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Ciasto drożdżowe.
Przepis Elżbiety Nadolnej ze wsi Sulim koło Wizny.
Składniki:
2 szklanki mleka
10 dkg drożdży
1,5 - 1,6 kg mąki
8 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki cukru pudru
sól
kostka masła
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru, pół łyżeczki soli i trochę mąki. Czekamy aż drożdże urosną. W tym czasie podgrzewamy 1,5 kg mąki. Roztrzepujemy jajka z cukrem (pół szklanki) i podgrzewamy masło. Mieszamy wszystkie składniki: do ciepłej mąki wlewamy drożdże i jajka. Zagniatamy i dodajemy podgrzane masło, dosypujemy mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Na koniec dodajemy 3-4 łyżki oleju. Jak ciasto będzie "odchodzić" od ręki odstawiamy je na około 20 minut, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce. W między czasie robimy kruszonkę. Pół kostki zimnego masła mieszamy z cukrem pudrem (pół szklanki) i mąką (pół szklanki).
Ciasto wykładamy (wylewamy) na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jeszcze kilka minut czekamy, by wyrosło. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na około 40-45 minut (180 stopni Celsjusza). Ciasto można przykryć pergaminem, by nie przypaliło się.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda