Ciasto drożdżowe - przepis Elżbiety Nadolnej ze wsi Sulim koło Wizny

16 września 2016

foto: Renata Reda
foto: Renata Reda



0:00
0:00
Ciasto drożdżowe - przepis Elżbiety Nadolnej ze wsi Sulim koło Wizny | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Ciasto drożdżowe.

Przepis Elżbiety Nadolnej ze wsi Sulim koło Wizny.

Składniki:

2 szklanki mleka
10 dkg drożdży
1,5 - 1,6 kg mąki
8 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki cukru pudru
sól
kostka masła
3-4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru, pół łyżeczki soli i trochę mąki. Czekamy aż drożdże urosną. W tym czasie podgrzewamy 1,5 kg mąki. Roztrzepujemy jajka z cukrem (pół szklanki) i podgrzewamy masło. Mieszamy wszystkie składniki: do ciepłej mąki wlewamy drożdże i jajka. Zagniatamy i dodajemy podgrzane masło, dosypujemy mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Na koniec dodajemy 3-4 łyżki oleju. Jak ciasto będzie "odchodzić" od ręki odstawiamy je na około 20 minut, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce. W między czasie robimy kruszonkę. Pół kostki zimnego masła mieszamy z cukrem pudrem (pół szklanki) i mąką (pół szklanki).

Ciasto wykładamy (wylewamy) na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jeszcze kilka minut czekamy, by wyrosło. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na około 40-45 minut (180 stopni Celsjusza). Ciasto można przykryć pergaminem, by nie przypaliło się.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok