Kaszanka - przepis Bożeny Zajkowskiej z Knyszyna.
Składniki:
grube jelita
krew
0,5 kg kaszy (różne rodzaje np. gryczana, jęczmienna)
0,3 kg startych ziemniaków (surowe)
sól, pieprz, majeranek
słonina, cebula
Przygotowanie:
Stapiamy pokrojoną w kostkę słoninę i podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Dodajemy do ugotowanej wcześniej kaszy i startych ziemniaków. Przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Wlewamy krew, tak by masa była czarna. Tak przygotowanym farszem (powinien być w miarę rzadki) nadziewamy jelita i je związujemy. Układamy je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jelita nakłuwamy, by w trakcie pieczenia nie popękały. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 1,5-2 h w 150-160 stopniach Celsjusza. Kaszanka gotowa do spożycia po przestygnięciu.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda