Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Knysze - przepis Ireny Purty z Knyszyna
Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek
3 cebule
sól, pieprz, kilka suszonych grzybów
jajko
Przygotowanie:
Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane pieczarki i rozmoczone grzyby suszone (też posiekane). Doprawiamy solą i pieprzem. Po wystygnięciu dodajemy jeszcze jajko i mieszamy.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 szklanki mleka
łyżka masła
2-3 dkg drożdży świeżych
pół łyżeczki cukru, szczypta soli
1 jajko do posmarowania pierogów przed ich upieczeniem
Przygotowanie:
Roztrzepujemy jajka i (cały czas mieszając mikserem) powoli lejemy bardzo ciepłe mleko z rozpuszczonym w nim masłem i drożdżami oraz porcjami dosypujemy mąkę. Chwilę czekamy aż ciasto wyrośnie. Rozwałkowujemy cienko ciasto, kroimy na kwadraty, nadziewamy farszem i sklejamy w trójkąty (brzegi można docisnąć widelcem). Knysze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pod koniec pieczenia jeszcze raz smarujemy, ale masłem. Pieczemy od 20 do 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smakują na ciepło i na zimno. Można podawać z barszczem czerwonym.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda