Knysze - przepis Ireny Purty z Knyszyna

29 maja 2016

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Knysze - przepis Ireny Purty z Knyszyna | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Knysze - przepis Ireny Purty z Knyszyna

Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek
3 cebule
sól, pieprz, kilka suszonych grzybów
jajko

Przygotowanie:
Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane pieczarki i rozmoczone grzyby suszone (też posiekane). Doprawiamy solą i pieprzem. Po wystygnięciu dodajemy jeszcze jajko i mieszamy.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 szklanki mleka
łyżka masła
2-3 dkg drożdży świeżych
pół łyżeczki cukru, szczypta soli

1 jajko do posmarowania pierogów przed ich upieczeniem

Przygotowanie:
Roztrzepujemy jajka i (cały czas mieszając mikserem) powoli lejemy bardzo ciepłe mleko z rozpuszczonym w nim masłem i drożdżami oraz porcjami dosypujemy mąkę. Chwilę czekamy aż ciasto wyrośnie. Rozwałkowujemy cienko ciasto, kroimy na kwadraty, nadziewamy farszem i sklejamy w trójkąty (brzegi można docisnąć widelcem). Knysze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pod koniec pieczenia jeszcze raz smarujemy, ale masłem. Pieczemy od 20 do 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smakują na ciepło i na zimno. Można podawać z barszczem czerwonym.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok