Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Osuchy - przepis Krystyny Mareckiej-Klimowicz z Knyszyna
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Osuchy - przepis Krystyny Mareckiej-Klimowicz z Knyszyna
Składniki:
1 kg mąki pszennej
2-3 żółtka z jajek
łyżeczka sody
kefir lub zsiadłe mleko
sól do smaku
1/3 szklanki cukru
olej i smalec
Przygotowanie:
Do kefiru dodajemy łyżeczkę sody, wlewamy go do mąki, dodajemy roztrzepane żółtka oraz sól i cukier. Ugniatamy ciasto (powinno być pulchne i elastyczne). Formujemy duże placki (jeden na patelnię). Smażymy na oleju z dodatkiem smalcu. Kilka razy przewracamy placek na patelni, żeby się nie przypalił a dobrze upiekł w środku. W trakcie pieczenia urośnie. Podajemy z konfiturą lub miodem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda