Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi: ruskie, z kaszą gryczaną i twarogiem, ze szpinakiem i pieczarkami, z mięsem - przepisy Jolanty Smolik
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pierogi ruskie, z kaszą gryczaną i twarogiem, ze szpinakiem i pieczarkami, z mięsem - przepisy Jolanty Smolik ze wsi Krypno Wielkie w powiecie monieckim.
Składniki na pierogi ruskie:
0,5 kg ziemniaków (ugotowanych)
0,5 kg twarogu półtłustego
pokrojona w kostkę podsmażona na maśle cebula (2 sztuki)
odrobina gałki muszkatołowej, sól, pieprz czarny, papryka słodka, czosnek suszony
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przepuszczamy przez praskę, dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Składniki na pierogi ze szpinakiem i pieczarkami:
ok. 0,5 kg szpinaku mrożonego
ok. 0,5 kg pieczarek
ser mozzarella
masło, 2 ząbki czosnku, 1 cebula
ocet balsamiczny, pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól
Przygotowanie:
Na oddzielnych patelniach podsmażamy na maśle szpinak i pieczarki (szpinak musi odparować). Potem je mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy, ocet balsamiczny, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty ser. Chwilę wszystkie składniki dusimy na patelni, potem studzimy.
Składniki na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem:
20 dkg kaszy gryczanej
20 dkg twarogu półtłustego
pokrojona w kostkę podsmażona na maśle 2 cebule
Przygotowanie:
Ugotowaną, ostudzoną kaszę mieszamy z serem i cebulą. Doprawiamy przyprawami.
Składniki na pierogi z mięsem:
1 kg łopatki wieprzowej
15-20 dkg płucek (dodatkowo też może być połowa serca wieprzowego)
15 dkg słoniny
cebula, marchew, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, sól, pieprz czarny i ziołowy
Przygotowanie:
Oddzielnie gotujemy łopatkę z marchwią i płucka z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Potem wszystko mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę i słoninę, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Po wymieszaniu mięsną masę podsmażamy na patelni z cebulą, podlewając bulionem.
Składniki na ciasta:
1 kg mąki pszennej typu 500
1 żółtko
3 szklanki letniej wody
Przygotowanie ciasta:
Po wymieszaniu składników i wyrobieniu ciasta odkładamy je na 20 minut szczelnie zamknięte w naczyniu lub w torebce foliowej. Ciasto powinno być miękkie. Przy robieniu pierogów brzegi ciasta powinny bez problemów się sklejać podczas ściskania. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut po wypłynięciu pierogów na wierzch.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda