Kartacze - przepis Heleny Miszkiel z Augustowa

10 kwietnia 2016

Kartacze - przepis Heleny Miszkiel z Augustowa, fot. Renata Reda
Kartacze - przepis Heleny Miszkiel z Augustowa, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kartacze - przepis Heleny Miszkiel z Augustowa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kartacze - przepis Heleny Miszkiel z Augustowa

Składniki:

4 kg ziemniaków
1 kg łopatki wieprzowej
jajko
2 duże cebule
boczek, słonina
sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

1 kg obranych ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, a 3 kg ziemniaków tarkujemy. Starte ziemniaki wyciskamy przez szmatkę z wody. Wodę wlewamy do miseczki, na dnie której później osiądzie krochmal, który też zużyjemy do ciasta ziemniaczanego.

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ubijamy na puree. Zagniatamy ciasto z ziemniaków startych, ugotowanych i z krochmalu, trochę solimy. Mięso z łopatki mielimy w maszynce razem z cebulą, dodajemy pieprz, sól, majeranek, jajko i odrobinę wody. Na dłoni formujemy placek, nakładamy mięso i lepimy kulę.

Kartacze wkładamy do wrzącej, osolonej wody układając je jeden na drugim, ale żeby lekko pływały i wszystkie były przykryte wodą. Gotujemy od 30 do 40 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie kartacze obracamy, żeby się nie posklejały. Podajemy oblane tłuszczem z podsmażoną cebulką oraz ze skwarkami ze słoniny i boczku.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok