Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kartacze - przepis Heleny Miszkiel z Augustowa
Składniki:
4 kg ziemniaków
1 kg łopatki wieprzowej
jajko
2 duże cebule
boczek, słonina
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
1 kg obranych ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, a 3 kg ziemniaków tarkujemy. Starte ziemniaki wyciskamy przez szmatkę z wody. Wodę wlewamy do miseczki, na dnie której później osiądzie krochmal, który też zużyjemy do ciasta ziemniaczanego.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ubijamy na puree. Zagniatamy ciasto z ziemniaków startych, ugotowanych i z krochmalu, trochę solimy. Mięso z łopatki mielimy w maszynce razem z cebulą, dodajemy pieprz, sól, majeranek, jajko i odrobinę wody. Na dłoni formujemy placek, nakładamy mięso i lepimy kulę.
Kartacze wkładamy do wrzącej, osolonej wody układając je jeden na drugim, ale żeby lekko pływały i wszystkie były przykryte wodą. Gotujemy od 30 do 40 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie kartacze obracamy, żeby się nie posklejały. Podajemy oblane tłuszczem z podsmażoną cebulką oraz ze skwarkami ze słoniny i boczku.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda