Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

3 kwietnia 2020

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki na zakwas:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej, 
  • 1 litr wody, 
  • 3 ząbki czosnku (lekko zmiażdżone i nacięte), 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 2 listki laurowe, 
  • kilka ziaren pieprzu, 
  • skórka z kromki razowego chleba. 


Przygotowanie zakwasu:

W misce mieszamy wszystkie składniki i przykrywamy talerzykiem (żeby była szczelina) oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3–4 dniach zakwas będzie gotowy. 


Składniki na wywar:

  • warzywa: por, seler, marchew, pietruszka, cebula 
  • pieprz, 
  • sól, 
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • suszony lubczyk, 
  • natka pietruszki, 
  • suszony seler, 
  • majeranek 


Przygotowanie żuru: 

Wszystkie składniki gotujemy, po czym odcedzamy warzywa i pozostałości ziół. Do wywaru (w którym można też ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki) dodajemy zakwas i majeranek i zagotowujemy. Białą kiełbasę sparzamy w wodzie - nie gotujemy, bo będzie sucha. Gotujemy też jajka na twardo. Pokrojoną w plastry kiełbasę i przekrojone jajka zalewamy na talerzu żurkiem.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok