Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Wielkanocny żur - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki na zakwas:
Przygotowanie zakwasu:
W misce mieszamy wszystkie składniki i przykrywamy talerzykiem (żeby była szczelina) oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3–4 dniach zakwas będzie gotowy.
Składniki na wywar:
Przygotowanie żuru:
Wszystkie składniki gotujemy, po czym odcedzamy warzywa i pozostałości ziół. Do wywaru (w którym można też ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki) dodajemy zakwas i majeranek i zagotowujemy. Białą kiełbasę sparzamy w wodzie - nie gotujemy, bo będzie sucha. Gotujemy też jajka na twardo. Pokrojoną w plastry kiełbasę i przekrojone jajka zalewamy na talerzu żurkiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda