Pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie

3 kwietnia 2020

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Żarnowskie pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Żarnowskie pempuchy i pstrąg w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepisy Danuty Klukowskiej ze wsi Żarnowo Drugie w gminie Augustów Składniki na pempuchy: 0,5-1 kg mąki pszennej 2 całe jajka i 2 żółtka olej 5 dkg drożdże 1-1,5 szklanki mleko sól, cukier Przygotowanie pempuchów: 2 całe jaka i 2 żółtka rozbijamy ze szczyptą soli, dodajemy 2 łyżki cukru. Potem wlewamy podgrzane mleko i rozrobione z cukrem drożdże. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Ciasto nie powinno przywierać do ręki. Odkładamy je w ciepłe miejsce na pół godziny, by wyrosło. Następnie na stolnicy tworzymy wałek, który lekko rozpłaszczamy i tniemy na prostokątne kawałki. Smażymy na głębokim oleju na złocisty kolor. Można podawać z cukrem pudrem, z dżemem lub same, popijając mlekiem. Składniki na pstrąga: pstrąg koperek, przyprawa cytrynowa do ryb sól, pieprz, mąka, olej śmietana (30 procent) czosnek Przygotowanie pstrąga: Wypatroszoną rybę lekko nacinamy na bokach, solimy, pieprzymy i w nacięcia, jak i w środek, kładziemy koperek. Po 20 minutach pstrąga obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Sos przygotowujemy z 30-procentowej śmietany, którą podgrzewamy, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, szczyptę soli i pieprzu. W odrobinie wody rozrabiamy dwie łyżki mąki i wlewamy do gotującej się śmietany. Pstrąga podajemy polanego sosem lub też sos serwujemy oddzielnie.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok