Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże. Składniki: tłusty śledź maślany z ikrą lub mleczem suszone borowiki, cytryna cebula, pieprz cytrynowy i czarny mielony, cukier, olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzia dzień wcześniej moczymy w wodzie, potem go filetujemy i kroimy w dzwonki. Suszone borowiki dzień wcześniej moczymy w wodzie, potem przez chwilę gotujemy w lekko osolonej wodzie, by zmiękły i po odcedzeniu kroimy w paseczki. Mieszamy je z podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą. Śledzia układamy w naczyniu (warstwami) i delikatnie posypujemy cukrem, pieprzem cytrynowym i czarnym, skrapiamy cytryną i przykrywamy cienką warstwą schłodzonych borowików z cebulą. Następnie nakładamy kolejną warstwę śledzia i przypraw. Przykrywamy folią aluminiową i przed podaniem schładzamy w lodówce 2-3 godziny. Ikrę możemy przyrządzić oddzielnie - nakładamy na nią pokrojoną w piórka słodką cebulę, posypujemy odrobiną cukru, pieprzu cytrynowego i czarnego, skrapiamy cytryną i olejem. Tak przygotowaną ikrę lekko przyduszamy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda