Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk

3 kwietnia 2020

Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże, foto: Renata Reda
Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże, foto: Renata Reda



0:00
0:00
Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami - przepis Doroty Pobojewskiej i Teresy Sturbulewskiej ze wsi Żarnowo Drugie koło Augustowa | Pobierz plik.


0:00
0:00
Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Śledź z borowikami - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże. Składniki: tłusty śledź maślany z ikrą lub mleczem suszone borowiki, cytryna cebula, pieprz cytrynowy i czarny mielony, cukier, olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzia dzień wcześniej moczymy w wodzie, potem go filetujemy i kroimy w dzwonki. Suszone borowiki dzień wcześniej moczymy w wodzie, potem przez chwilę gotujemy w lekko osolonej wodzie, by zmiękły i po odcedzeniu kroimy w paseczki. Mieszamy je z podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą. Śledzia układamy w naczyniu (warstwami) i delikatnie posypujemy cukrem, pieprzem cytrynowym i czarnym, skrapiamy cytryną i przykrywamy cienką warstwą schłodzonych borowików z cebulą. Następnie nakładamy kolejną warstwę śledzia i przypraw. Przykrywamy folią aluminiową i przed podaniem schładzamy w lodówce 2-3 godziny. Ikrę możemy przyrządzić oddzielnie - nakładamy na nią pokrojoną w piórka słodką cebulę, posypujemy odrobiną cukru, pieprzu cytrynowego i czarnego, skrapiamy cytryną i olejem. Tak przygotowaną ikrę lekko przyduszamy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok