Kopytka z makiem - przepis Elżbiety Czuprynko ze wsi Stadniki

18 października 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
W gościach u Elżbiety Czuprynko była Renata Reda | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kopytka z makiem - przepis Elżbiety Czuprynko ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jako
sól i cukier
mak

Przygotowanie:
Ubite ziemniaki mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem i dodajemy sól do smaku. Z ugniecionego ciasta robimy wałeczki, które tniemy na małe kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 2 minut po ich wypłynięciu na wierzch.

Dwie godziny wcześniej mak zalewamy gorącą wodą, by spęczniał. Potem go ukręcamy w glinianej misie, dolewamy przegotowanej wody i cukru, przygotowując w ten sposób polewę na kopytka. Zalewamy nią gorące kopytka i od razu podajemy.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok