Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kopytka z makiem - przepis Elżbiety Czuprynko ze wsi Stadniki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kopytka z makiem - przepis Elżbiety Czuprynko ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jako
sól i cukier
mak
Przygotowanie:
Ubite ziemniaki mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem i dodajemy sól do smaku. Z ugniecionego ciasta robimy wałeczki, które tniemy na małe kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 2 minut po ich wypłynięciu na wierzch.
Dwie godziny wcześniej mak zalewamy gorącą wodą, by spęczniał. Potem go ukręcamy w glinianej misie, dolewamy przegotowanej wody i cukru, przygotowując w ten sposób polewę na kopytka. Zalewamy nią gorące kopytka i od razu podajemy.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda