Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Krwista kiszka ziemniaczana - przepis Heleny Karolczuk ze wsi Stadniki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Krwista kiszka ziemniaczana - przepis Heleny Karolczuk ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk
Składniki:
2 kg ziemniaków
10 dkg kaszy gryczanej (ugotowanej)
10 dkg kaszy jęczmiennej (ugotowanej)
10 dkg mąki pszennej
ząbek czosnku
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
20 dkg boczku skrojonego w kostkę
2 jajka
1/2 szklanki krwi wieprzowej
1/2 szklanki mleka
przyprawy - pieprz, sól, jarzynka
grube wieprzowe jelita
Przygotowanie:
Starte, surowe ziemniaki mieszamy z kaszą jęczmienną i gryczaną, z podsmażonym boczkiem, zeszkloną cebulą i posiekanym, podsmażonym czosnkiem. Dodajemy mleko, krew, jajka, mąkę i przyprawy. Tak przygotowaną masą (dość rzadką) nadziewamy dobrze wypłukane jelito. Na końcach kiszkę związujemy i nakłuwamy wykałaczką, by podczas pieczenia nie pękła. Wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny 20 minut w temperaturze początkowo 200 stopni Celsjusza, a potem w 100 stopniach.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda