Krwista kiszka ziemniaczana - przepis Heleny Karolczuk ze wsi Stadniki

11 października 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Przepis na krwistą kiszkę ziemniaczaną - Renata Reda | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Krwista kiszka ziemniaczana - przepis Heleny Karolczuk ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk

Składniki:
2 kg ziemniaków
10 dkg kaszy gryczanej (ugotowanej)
10 dkg kaszy jęczmiennej (ugotowanej)
10 dkg mąki pszennej
ząbek czosnku
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
20 dkg boczku skrojonego w kostkę
2 jajka
1/2 szklanki krwi wieprzowej
1/2 szklanki mleka
przyprawy - pieprz, sól, jarzynka
grube wieprzowe jelita

Przygotowanie:
Starte, surowe ziemniaki mieszamy z kaszą jęczmienną i gryczaną, z podsmażonym boczkiem, zeszkloną cebulą i posiekanym, podsmażonym czosnkiem. Dodajemy mleko, krew, jajka, mąkę i przyprawy. Tak przygotowaną masą (dość rzadką) nadziewamy dobrze wypłukane jelito. Na końcach kiszkę związujemy i nakłuwamy wykałaczką, by podczas pieczenia nie pękła. Wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny 20 minut w temperaturze początkowo 200 stopni Celsjusza, a potem w 100 stopniach.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok