Ślimaki drożdżowe - przepis Danuty Milewskiej ze wsi Dąbrówki

4 października 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Ślimaczki drożdżowe - przepis Danuty Milewskiej ze wsi Dąbrówki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Ślimaki drożdżowe - przepis Danuty Milewskiej ze wsi Dąbrówki w gminie Wasilków

Składniki:
1 kg mąki
10 dkg świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
4 jajka
1/2 kostki margaryny
cynamon
rodzynki

Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Po chwili dodajemy 4 jajka, cukier waniliowy, roztopioną margarynę i mąkę. Wszystko mieszamy, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk i do naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, by ciasto powiększyło objętość.

Potem dzielimy ciasto na dwie części, jedną rozwałkujemy na prostokąt o grubości do 1 cm. Posypujemy cynamonem, cukrem i rodzynkami. Następnie zwijamy, formując roladę. Kroimy ją w poprzeczne plastry o grubości około 1,5 cm. Tak przygotowane plastry układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i czekamy pół godziny aż zwiększą objętość.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza - aż się zarumienią. Gotowe drożdżówki możemy polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i cytryny.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok