Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Ślimaki drożdżowe - przepis Danuty Milewskiej ze wsi Dąbrówki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Ślimaki drożdżowe - przepis Danuty Milewskiej ze wsi Dąbrówki w gminie Wasilków
Składniki:
1 kg mąki
10 dkg świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
4 jajka
1/2 kostki margaryny
cynamon
rodzynki
Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Po chwili dodajemy 4 jajka, cukier waniliowy, roztopioną margarynę i mąkę. Wszystko mieszamy, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk i do naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, by ciasto powiększyło objętość.
Potem dzielimy ciasto na dwie części, jedną rozwałkujemy na prostokąt o grubości do 1 cm. Posypujemy cynamonem, cukrem i rodzynkami. Następnie zwijamy, formując roladę. Kroimy ją w poprzeczne plastry o grubości około 1,5 cm. Tak przygotowane plastry układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i czekamy pół godziny aż zwiększą objętość.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza - aż się zarumienią. Gotowe drożdżówki możemy polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i cytryny.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda