Kozina z kaszą gryczaną - przepis Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian

27 września 2015

Dżenneta Bogdanowicz, fot. Renata Reda
Dżenneta Bogdanowicz, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kozina z kaszą gryczaną - przepis Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kozina z kaszą gryczaną - przepis Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian

Składniki:
kozina
sól, pieprz, papryka mielona, liść laurowy, ziele angielskie, różne zioła według upodobań
kasza gryczana

Przygotowanie:
Mięso macerujemy w przyprawach. Leży w marynacie w lodówce przez kilka dni. Pieczemy pod przykryciem przez 5-6 godzin w temperaturze około 100 stopni Celsjusza.

Kilogram kaszy gryczanej zalewamy wrzątkiem, dodając 1/3 kostki masła. Wody ma być więcej od kaszy o około 2 cm. Solimy, gotujemy około 20 minut aż woda wyparuje a kasza będzie miękka.

Sos tatarski robimy z jogurtu naturalnego, dodajemy starty czosnek, sól, pieprz, paprykę i cukier do smaku.

Surówkę robimy z pokrojonej białej kapusty zaprawionej solą, pieprzem, oliwą i startym chrzanem. Kilka godzin trzymamy w lodówce, aż kapusta zmięknie.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok