Pasztet i placki ziemniaczane - przepis Eugenii Zawadzkiej ze wsi Dąbrówki

14 czerwca 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Pasztet i placki ziemniaczane - przepis Eugenii Zawadzkiej ze wsi Dąbrówki w gminie Wasilków

Składniki na pasztet:
60 dkg surowego boczku
2 średnie marchwie
1 średnia pietruszka
łyżka żelatyny
2 łyżki kaszy manny
2 jajka
pieprz, sól, przyprawa jarzynowa
natka pietruszki

Przygotowanie:
Składniki mielimy, dodajemy żelatynę, roztrzepane jajka i mannę, przyprawiamy. Masę możemy podzielić na pół, by zrobić dwa rodzaje pasztetu. Do jednej części dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Masę szczelnie zawijamy w folię aluminiową, następnie rulon owijamy w gazę. Przez 2 godziny parzymy w wodzie na małym ogniu. Potem czekamy, aż w garnku ostygnie i dopiero wyjmujemy.

Składniki na placki ziemniaczane:
4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
szklanka startego żółtego sera (na tarce o dużych oczkach)
2-3 jajka
3-4 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką masę i formujemy placuszki (przypiekamy z obu stron). Można podawać z cukrem, ze śmietaną, z sosem grzybowym czy gulaszem.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok