Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Gołąbki w kiszonych liściach kapusty Władysława Gryki ze wsi Suszczy Borek w gminie Narewka
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Gołąbki w kiszonych liściach kapusty - przepis Władysława Gryki ze wsi Suszczy Borek w gminie Narewka.
Składniki na gołąbki postne:
kiszona główka kapusty
szklanka kaszy gryczanej
szklanka ryżu
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól
3 marchewki
3 pietruszki
seler
3 cebule
korzeń chrzanu
suszone grzyby
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler ucieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni i mieszamy z ugotowanym ryżem i kaszą. Do smaku dajemy suszone grzyby oraz sól i pieprz. Do takiego farszu można też dodać zmielone mięso w przypadku gołąbków mięsnych.
Farsz zawijamy w liście kapusty i ściśle układamy w brytfannie. Między gołąbki wkładamy paseczki chrzanu, ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wodą i dusimy w piekarniku około 4 godzin w temperaturze około 100°C. (rr/wsz)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda