Gołąbki w kiszonych liściach kapusty Władysława Gryki ze wsi Suszczy Borek w gminie Narewka

22 marca 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Gołąbki w kiszonych liściach kapusty Władysława Gryki ze wsi Suszczy Borek w gminie Narewka | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Gołąbki w kiszonych liściach kapusty - przepis Władysława Gryki ze wsi Suszczy Borek w gminie Narewka.

Składniki na gołąbki postne:

kiszona główka kapusty
szklanka kaszy gryczanej
szklanka ryżu
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól
3 marchewki
3 pietruszki
seler
3 cebule
korzeń chrzanu
suszone grzyby

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler ucieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni i mieszamy z ugotowanym ryżem i kaszą. Do smaku dajemy suszone grzyby oraz sól i pieprz. Do takiego farszu można też dodać zmielone mięso w przypadku gołąbków mięsnych.

Farsz zawijamy w liście kapusty i ściśle układamy w brytfannie. Między gołąbki wkładamy paseczki chrzanu, ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wodą i dusimy w piekarniku około 4 godzin w temperaturze około 100°C. (rr/wsz)


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok