Solianka i pielmieni Grażyny Artemiuk z Hajnówki

22 lutego 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Solianka i pielmieni Grażyny Artemiuk z Hajnówki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Solianka (solanka)
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka soku z kiszonych ogórków
7 ogórków kiszonych
4 cebule
papryka słodka i ostra, pieprz
czarne oliwki, cytryna, śmietana do przybrania zupy
wywar warzywny: seler, pietruszka, marchew, sól, ziele angielskie, liść laurowy (można dodać kostkę rosołową)

Przygotowanie: pokrojone w cienkie paseczki mięso przyprawiamy słodką papryką, pieprzem, solą i wyciśniętym czosnkiem, następnie mocno obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Usmażone mięso dodajemy do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego. Na tej samej patelni obsmażamy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone, które też dodajemy potem do wywaru. Dalej smażymy cebulę pokrojoną w piórka, potem dajemy trzy łyżki koncentratu pomidorowego, który też smażymy.

To wszystko dodajemy do wywaru, który doprawiamy według uznania papryką ostrą, wyciśniętym czosnkiem i kwasem z ogórków kiszonych. Zupę zagęszczamy zasmażką (olej rzepakowy i mąka). Już na talerzu zupę dekorujemy kleksem śmietany, plasterkiem cytryny i oliwkami (mogą być też kapary).

Pielmieni
Składniki na farsz:
0,5 kg tłustej baraniny
0,5 kg łopatki wieprzowej
2 główki czosnku zmielone
pieprz, sól, majeranek

Ciasto wyrabiamy jak na pierogi

Przygotowanie:
Drobno mielimy mięso razem z czosnkiem, dodajemy spora ilość pieprzu i majeranku oraz sól. Do mięsa dodajemy rosół (najlepiej z różnych rodzajów mięsa), żeby farsz był bardzo luźny. Z ciasta (niezbyt cienkiego) wykrajamy kółka o średnicy około 5 cm i lepimy pierożki. Trzeba je bardzo dobrze zlepić, żeby podczas gotowania w osolonej wodzie nie rozkleiły się, w środku pierożków ma powstać rosołek. Podajemy na przykład polane podsmażoną cebulką. Jemy łyżką, jeden pierożek na jeden kęs. (rr/mk)








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok