Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa zacierkowa - przepis Jadwigi Fiedorowicz ze wsi Kumiała w gminie Korycin
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Zupa zacierkowa - przepis Jadwigi Fiedorowicz ze wsi Kumiała w gminie Korycin.
Składniki:
mąka pszenna,
woda (lub bulion),
boczek,
cebula, natka pietruszki, koperek, liść laurowy, ziele angielskie i sól.
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy wędzony boczek skrojony w kostkę i cebulę. Mąkę wygniatamy z zimną wodą na twardą masę. Palcami rwiemy malutkie kawałki (zacierki), które wrzucamy do osolonego wrzątku przyprawionego liściem laurowym i zielem angielskim (zamiast wody może być bulion).
Gdy zacierki wypłyną na powierzchnię gotującej się wody, wrzucamy zawartość patelni i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy też sporą ilość koperku i natki pietruszki (wedle uznania). (rr/mk)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda