Zupa zacierkowa - przepis Jadwigi Fiedorowicz ze wsi Kumiała w gminie Korycin

1 lutego 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Zupa zacierkowa - przepis Jadwigi Fiedorowicz ze wsi Kumiała w gminie Korycin - audycja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Zupa zacierkowa - przepis Jadwigi Fiedorowicz ze wsi Kumiała w gminie Korycin.

Składniki:
mąka pszenna,
woda (lub bulion),
boczek,
cebula, natka pietruszki, koperek, liść laurowy, ziele angielskie i sól.

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy wędzony boczek skrojony w kostkę i cebulę. Mąkę wygniatamy z zimną wodą na twardą masę. Palcami rwiemy malutkie kawałki (zacierki), które wrzucamy do osolonego wrzątku przyprawionego liściem laurowym i zielem angielskim (zamiast wody może być bulion).

Gdy zacierki wypłyną na powierzchnię gotującej się wody, wrzucamy zawartość patelni i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy też sporą ilość koperku i natki pietruszki (wedle uznania). (rr/mk)








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok