Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Babka ziemniaczana - przepis pani Teresy Rutkowskiej ze wsi Bombla w gminie Korycin.
Składniki:
6 kg ziemniaków
0,5 kg mąki pszennej
6 dużych cebul
40 dkg słoniny
90 dkg boczku surowego wędzonego
400 g śmietany 18%
pieprz, sól, przyprawa do ziemniaków, jarzynka, majeranek
smalec
Przygotowanie:
Słoninę kroimy na drobną kostkę i stapiamy na patelni. Następnie dodajemy skrojony na drobną kostkę boczek. Gdy będzie podpieczony, dodajemy skrojoną w kostkę cebulę. Ścieramy ziemniaki i przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką, przyprawą do ziemniaków i dużą ilością majeranku (przyprawiamy według własnego uznania). Dodajemy 400 g śmietany 18% i mąkę. Po wymieszaniu dodajemy gorący boczek ze słoniną, cebulą i z całym stopionym tłuszczem. Brytfannę smarujemy dużą ilością smalcu i wylewamy masę na grubość około 3-5 cm. Piec w temperaturze 180°C około 1 godz. 40 min. (w zależności od piekarnika).
Pani Teresa ma siedmioro dzieci (dodatkowo wnuki), dlatego robi jednocześnie kilka blaszek z babką - stąd tak duże ilości produktów. Jeżeli weźmiemy połowę składników, babka zmieści się w brytfannie o wymiarach 25-40 cm.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda