Babka ziemniaczana Pani Teresy Rutkowskiej

26 stycznia 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Babka ziemniaczana Pani Teresy Rutkowskiej - audycja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Babka ziemniaczana - przepis pani Teresy Rutkowskiej ze wsi Bombla w gminie Korycin.

Składniki:
6 kg ziemniaków
0,5 kg mąki pszennej
6 dużych cebul
40 dkg słoniny
90 dkg boczku surowego wędzonego
400 g śmietany 18%
pieprz, sól, przyprawa do ziemniaków, jarzynka, majeranek
smalec

Przygotowanie:
Słoninę kroimy na drobną kostkę i stapiamy na patelni. Następnie dodajemy skrojony na drobną kostkę boczek. Gdy będzie podpieczony, dodajemy skrojoną w kostkę cebulę. Ścieramy ziemniaki i przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką, przyprawą do ziemniaków i dużą ilością majeranku (przyprawiamy według własnego uznania). Dodajemy 400 g śmietany 18% i mąkę. Po wymieszaniu dodajemy gorący boczek ze słoniną, cebulą i z całym stopionym tłuszczem. Brytfannę smarujemy dużą ilością smalcu i wylewamy masę na grubość około 3-5 cm. Piec w temperaturze 180°C około 1 godz. 40 min. (w zależności od piekarnika).

Pani Teresa ma siedmioro dzieci (dodatkowo wnuki), dlatego robi jednocześnie kilka blaszek z babką - stąd tak duże ilości produktów. Jeżeli weźmiemy połowę składników, babka zmieści się w brytfannie o wymiarach 25-40 cm.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok