Smaki Podlasia


Smaki Podlasia

Babka, kiszka i placki ziemniaczane, kartacze, sękacze... Z tego słynie nasz region. Ale specjałów, które oferują podlaskie gospodynie, jest znacznie więcej. W województwie podlaskim kuchnia polska miesza się między innymi z litewską, białoruską, ukraińską i tatarską. Takiego bogactwa potraw nie ma chyba w żadnym zakątku Polski. Dodatkowo, aby skosztować wszystkich specjałów, trzeba przygotować się na wielogodzinną ucztę, ponieważ mieszkańcy słyną ze szczególnej gościnności. Osobiście się o tym przekonałam, zbierając podlaskie przepisy kulinarne. A każda gospodyni na tę samą potrawę ma własne pomysły. I chętnie się nimi dzieli. Zapraszam do wypróbowania ich receptur - Renata Reda.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy











Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla




 
 

PIĄTEK 12:40
NIEDZIELA 13:40 (powt.)

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok