Babka, kiszka i placki ziemniaczane, kartacze, sękacze... Z tego słynie nasz region. Ale specjałów, które oferują podlaskie gospodynie, jest znacznie więcej. W województwie podlaskim kuchnia polska miesza się między innymi z litewską, białoruską, ukraińską i tatarską. Takiego bogactwa potraw nie ma chyba w żadnym zakątku Polski. Dodatkowo, aby skosztować wszystkich specjałów, trzeba przygotować się na wielogodzinną ucztę, ponieważ mieszkańcy słyną ze szczególnej gościnności. Osobiście się o tym przekonałam, zbierając podlaskie przepisy kulinarne. A każda gospodyni na tę samą potrawę ma własne pomysły. I chętnie się nimi dzieli. Zapraszam do wypróbowania ich receptur - Renata Reda.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Tatar z łososia - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla
PIĄTEK 12:40
NIEDZIELA 13:40 (powt.)
Prowadzący:
Renata Reda