Miód w kuchni - do mięs, słodyczy, nalewek

14 maja 2020

fot. Monika Kalicka
fot. Monika Kalicka



0:00
0:00
Do czego wykorzystać miód w kuchni - sprawdzał Adam Janczewski | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

W cyklu audycji "Ratujemy pszczoły" dowiedzieliśmy się już, jakie są rodzaje miodów. Nieważne czy wielokwiatowy, rzepakowy czy lipowy - każdy doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni. Sprawdza się jako dodatek do sałatek i surówek, możemy go dodać do napojów - lemoniad, herbaty czy kawy. Jest dobrym dodatkiem do ciasteczek, ciast i oczywiście nalewek.

Miody można dodać do sera, do przetworów mięsnych i oczywiście do pierników. 

Warto przygotować własną granolę z miodem - przepis zdradza psychodietetyczka Anna Kuczkin.


Przeczytaj, zanim skomentujesz

Największe zagrożenia dla pszczół


Zmiany klimatu, niewłaściwe stosowanie środków ochrony roślin - to największe zagrożenia dla pszczół. Jakie problemy mają pszczelarze, a także jak sobie z nimi radzić?



Podlaskie miody najlepsze


Mamy czyste tereny, świeże powietrze, dlatego miody z regionu są wyjątkowe.



Tajniki pracy pszczelarza


Poznajemy pracę pszczelarza.



Jakie rodzaje miodów wytwarzają pszczoły?


Czym się różnią od siebie poszczególne rodzaje miodu i jaki wpływ mają na nasz organizm?




 
Audycja finansowana z budżetu Województwa Podlaskiego
 

Prowadzący:

Adam Janczewski



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok