Ratujemy pszczoły


Ratujemy pszczoły

Jest pyszny, zdrowy i od wieków związany z podlaskimi lasami i łąkami. Miód - ten słodki przysmak - uwielbia każdy! Aby go nie zabrakło, wszyscy musimy dbać o pszczoły! Podobno sam Albert Einstein mawiał, że gdy zginie ostatnia pszczoła, człowiekowi pozostaną cztery lata życia. W Polskim Radiu Białystok w cyklu audycji „Ratujemy pszczoły” powiemy między innymi - dlaczego te owady są tak ważne dla naszego otoczenia, jak powstaje miód i kto może zostać pszczelarzem.


Największe zagrożenia dla pszczół


Zmiany klimatu, niewłaściwe stosowanie środków ochrony roślin - to największe zagrożenia dla pszczół. Jakie problemy mają pszczelarze, a także jak sobie z nimi radzić?



Miód w kuchni - do mięs, słodyczy, nalewek


Miód prawdza się jako dodatek do sałatek i surówek, możemy go dodać do napojów - lemoniad, herbaty czy kawy. Jest dobrym dodatkiem do ciasteczek, ciast i oczywiście nalewek.



Podlaskie miody najlepsze


Mamy czyste tereny, świeże powietrze, dlatego miody z regionu są wyjątkowe.



Tajniki pracy pszczelarza


Poznajemy pracę pszczelarza.



Jakie rodzaje miodów wytwarzają pszczoły?


Czym się różnią od siebie poszczególne rodzaje miodu i jaki wpływ mają na nasz organizm?




 
Audycja finansowana z budżetu Województwa Podlaskiego
 

PONIEDZIAŁEK - PIĄTEK: 17:50 i 5:20

Prowadzący:

Adam Janczewski



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok