Jest pyszny, zdrowy i od wieków związany z podlaskimi lasami i łąkami. Miód - ten słodki przysmak - uwielbia każdy! Aby go nie zabrakło, wszyscy musimy dbać o pszczoły! Podobno sam Albert Einstein mawiał, że gdy zginie ostatnia pszczoła, człowiekowi pozostaną cztery lata życia. W Polskim Radiu Białystok w cyklu audycji „Ratujemy pszczoły” powiemy między innymi - dlaczego te owady są tak ważne dla naszego otoczenia, jak powstaje miód i kto może zostać pszczelarzem.
Zmiany klimatu, niewłaściwe stosowanie środków ochrony roślin - to największe zagrożenia dla pszczół. Jakie problemy mają pszczelarze, a także jak sobie z nimi radzić?
Miód prawdza się jako dodatek do sałatek i surówek, możemy go dodać do napojów - lemoniad, herbaty czy kawy. Jest dobrym dodatkiem do ciasteczek, ciast i oczywiście nalewek.
Mamy czyste tereny, świeże powietrze, dlatego miody z regionu są wyjątkowe.
Poznajemy pracę pszczelarza.
Czym się różnią od siebie poszczególne rodzaje miodu i jaki wpływ mają na nasz organizm?
PONIEDZIAŁEK - PIĄTEK: 17:50 i 5:20
Prowadzący:
Adam Janczewski