Klasyczny sos do sajgonek – sprawdzony przepis i ciekawe alternatywy

[Artykuł sponsorowany]

12.12.2024, 23:40, akt. 23:42


Klasyczny sos do sajgonek – sprawdzony przepis i ciekawe alternatywy
Klasyczny sos do sajgonek – sprawdzony przepis i ciekawe alternatywy

Lekkie, smaczne, nieco egzotyczne i idealne zarówno na kompletny posiłek, jak i drobną przekąskę – sajgonki nie bez przyczyny cieszą się tak dużą popularnością. Zapewne wiesz, że najlepiej smakują z sosami. Najczęstszym wyborem jest w tym przypadku klasyczny sos do sajgonek. Jak go jednak przygotować? W tym artykule podamy Ci na niego przepis. Przedstawimy Ci też ciekawe alternatywy, czyli inne odpowiednie do sajgonek sosy, dzięki którym odkryjesz nowe smaki.

Klasyczny przepis na sos do sajgonek

Klasyczny sos do sajgonek to tzw. sos nuoc cham. Receptura jest w tym przypadku bardzo prosta, podobnie zresztą jak samo przygotowanie. Z pewnością jest to więc opcja, którą warto wypróbować.

Do przygotowania klasycznego sosu do sajgonek potrzebujesz:

  • trzech łyżek octu ryżowego
  • czterech łyżek sosu sojowego lub rybnego (jeżeli nie przepadasz za rybnym posmakiem, wybierz sos sojowy)
  • jednej łyżki cukru
  • dwóch ząbków czosnku
  • opcjonalnie odrobiny papryczki chili (1-2 sztuki)

Jak przygotować klasyczny sos do sajgonek krok po kroku? Oto krótka instrukcja:

  • Wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier, aż do rozpuszczenia cukru.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i, opcjonalnie, drobno posiekaną papryczkę chili.
  • Odstaw na kilka minut, aby smaki się połączyły.

Musisz wiedzieć, że klasyczny sos do sajgonek nuoc cham jest w praktyce sosem bardzo uniwersalnym. To idealny dodatek zarówno do sajgonek smażonych, jak i tych świeżych. Poza tym z powodzeniem możesz wykorzystać go także do wielu innych dań, m.in. warzywnych, mięsnych, tych z owocami morza, czy też tych z makaronem.

Alternatywy dla klasycznego sosu

Choć klasyka sprawdza się zawsze, to warto pokusić się też o różnego rodzaju eksperymenty, które pozwolą czerpać radość z odkrywania nowych smaków. Poza klasycznym sosem do sajgonek chcemy więc polecić Ci kilka innych opcji, które zasługują na Twoją uwagę.

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny to sos bazujący na ketchupie, occie ryżowym i cukrze. Podobnie jak tradycyjny nuoc cham, jest szybki i uniwersalny. W podstawowej wersji charakteryzuje się dosyć łagodnym smakiem, a więc z powodzeniem nadaje się nie tylko dla dorosłych, ale i dzieci. Jeżeli jednak chcesz nadać mu lekko pikantną nutę, możesz uzupełnić recepturę o papryczkę chili.

W praktyce sos słodko-kwaśny możesz wykorzystać nie tylko do sajgonek – idealnie pasuje również do dań z ryżem, warzywami czy makaronem.

Sos orzechowy

To jedwabisty w smaku i strukturze sos przygotowywany na bazie masła orzechowego, mleczka kokosowego i sosu sojowego. Jeżeli chodzi o sajgonki, to idealnie dopełni smak tych w wersji fusion, a także tych świeżych, niesmażonych. Jego smak jest jednak na tyle ciekawy, że być może zechcesz dodać go także do innych potraw, np. tych na bazie mięsa czy warzyw.

Pikantny sos z tamaryndowca

Sos z tamaryndowca to idealna propozycja dla miłośników egzotyki. Jego specyficzny, słodko-kwaśny, ale jednocześnie umiarkowanie pikantny smak podkreśli orientalny charakter dania i nada mu nieco inny wyraz. To bardzo ciekawy, a zarazem uniwersalny sos stosowany w kuchni azjatyckiej do zup, sałatek, mięs, a nawet deserów. Można kupić go w wersji gotowej, bądź też przygotować w domu, z dodatkiem pasty z tamaryndowca.

Sos sweet chili

Sos sweet chili to klasyczny dodatek kuchni azjatyckiej, który zyskał popularność na całym świecie. Jest przygotowywany z cukru, wody, octu spirytusowego oraz pasty chili, wzbogaconej nutą przypraw i odrobiną czosnku. Gęstość i delikatnie lepka konsystencja to zasługa skrobi kukurydzianej i gumy ksantanowej, które sprawiają, że sos idealnie przylega do potraw. Jego słodko-pikantny smak z delikatną kwaśną nutą czyni go niezwykle uniwersalnym. Doskonale podkreśla smak sajgonek – zarówno smażonych, jak i świeżych – ale świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań z kurczakiem, warzywami czy jako dip do przekąsek takich jak krewetki czy nachosy.

Porady na temat przechowywania i podawania sosu

Jak przechowywać sos do sajgonek? Jeżeli zdecydujesz się przygotować go samodzielnie, to pamiętaj, że trzeba trzymać go w lodówce pod przykryciem. W takiej formie może postać dzień lub dwa ale raczej nie dłużej. Jeśli szykujesz sajgonki np. na imprezę, to sos możesz z powodzeniem przyrządzić dzień wcześniej.

Sosy gotowe zakupione w sklepie zazwyczaj zachowują świeżość naprawdę długo. Aby tak jednak było, warto zapoznać się z obecnymi na etykiecie zaleceniami producenta dotyczącymi ich przechowywania.

Jak podawać sosy do sajgonek? Najczęściej umieszcza się je w małych miseczkach do maczania. Trzeba więc dołączyć po jednej miseczce do każdego talerza. Jeżeli nie posiadasz małych miseczek, lub też masz ich za mało dla wszystkich domowników czy gości, to sajgonki możesz też polać sosem przed podaniem. W praktyce, o ile sos nie jest rzadki, można nawet nałożyć go na talerz obok sajgonek.

Wiesz już, z jakim sosem podasz swoje sajgonki? Wolisz wariant klasyczny, a może jednak którąś z alternatyw od Asia Cook? Gorąco zachęcamy Cię do wypróbowania każdej ze wspomnianych opcji – w końcu każdy sos to nieco inne doznania smakowe. Oczywiście na Twoje ostateczne doświadczenia wpływ będzie mieć również to, jak smakują same sajgonki. W naszej ofercie znajdziesz je w aż 5 różnych wariantach – z wieprzowiną, warzywami, kurczakiem, tofu wędzonym, a także tofu i kimchi. Zapraszamy so spróbowania - zwłaszcza z pysznym sosem sweet chili.






















 
 

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok