Radio Białystok | Koronawirus | Gorzelnicy we Francji robią z wina żel do dezynfekcji
Francuscy winiarze rozpoczynają przerabianie wina na żel do dezynfekcji używany w związku z epidemią koronawirusa.
Informacje przekazali przedstawiciele FranceAgriMer, działającej pod auspicjami Ministerstwa Rolnictwa organizacji zajmującej się realizacją w rolnictwie i w gospodarce morskiej, polityki rolnej.
Trzydziestu trzech gorzelników w całej Francji rozpoczyna skupowanie i destylację wina. Według organizacji FranceAgriMer procesowi poddanych będzie około dwóch milionów hektolitrów wina, którego nie sprzedano w związku ze znaczącym spadkiem konsumpcji spowodowanym epidemią koronawirusa i wprowadzoną w związku z tym kwarantanny. W wyniku obowiązujących przez prawie trzy miesiące ograniczeń nieczynne były restauracje i bary. Znacznie zmniejszył się także eksport wina do USA.
Po destylacji wino będzie przerabiane na żel do dezynfekcji. Zgodę na tę produkcję wydała Komisji Europejska w Brukseli. Także z funduszy europejskich pochodzą pieniądze na sfinansowanie przedsięwzięcia, które powinno potrwać do 15 października.
40 ciężarówek, 300 ton sprzętu - z Warszawy wyruszył jeden z największych polskich konwojów z pomocą humanitarną. Jak informuje Ministerstwo Spraw Zagranicznych, to środki i sprzęt do walki z koronawirusem, które trafią na Białoruś.
Od środy (3.06) obywatele państw UE mogą podróżować do Włoch, w czwartek swoje granice otwiera Austria. Niemcy, Czechy, Francja i Grecja planują to uczynić 15 czerwca. A Hiszpania otworzy się 22 czerwca.