Radio Białystok | Gość | Romuald Turczyński - prezes Stowarzyszenia Bank Żywności Suwałki - Białystok
Niemal połowa Polaków wyrzuca jedzenie. Czy można tego uniknąć lub chociaż ograniczyć? - Prosimy państwa o to, żeby zachować wstrzemięźliwość przede wszystkim w zakupach - radzi Romuald Turczyński.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Z badania Banku Żywności wynika, że prawie połowa Polaków wyrzuca jedzenie. Zjawisko to nasila się w okresie świątecznym. Jak tego uniknąć?
Z Romualdem Turczyńskim, prezesem Stowarzyszenia Bank Żywności Suwałki - Białystok, rozmawia Adam Janczewski.
W koszu najczęściej ląduje pieczywo
45 pro. Polaków wyrzuca żywność, ale tendencja spadkowa - informuje Romuald Turczyński.
- Wydaje się, że zauważanie tego problemu i mówienie o nim przynosi efekty - stwierdza. - Ważne jest, żebyśmy pamiętali o tym, że żywność jest ogromną wartością - dodaje prezes.
Jak informuje, w koszu najczęściej ląduje pieczywo.
Róbmy zakupy z listą
Kluczem do tego, aby nie marnować żywności jest robienie listy zakupów.
- Prosimy państwa o to, żeby zachować wstrzemięźliwość przede wszystkim w zakupach, bo to tutaj decyduje się o tym, gdzie to, co kupimy, się znajdzie. Żeby nie kupować w nadmiarze, żeby kupować to, co jest nam potrzebne - podkreśla prezes. - Najlepszą pomocą jest kartka z wypisanymi zakupami i koniecznie z ilościami.
Romuald Turczyński podziękował wszystkim, którzy włączyli się w zbiórkę żywności zorganizowaną pod koniec listopada - udało się zgromadzić prawie 25 ton żywności. To o 5 ton więcej niż w ubiegłym roku. W akcji tej Bank Żywności wsparło ponad 2 tysiące wolontariuszy. Żywność już trafiła do potrzebujących.
Prezes podkreślił, że miesięcznie z ponad 100 sklepów przejmują ponad 40 ton żywności.