Radio Białystok | Galerie | Jak najszybciej ostudzić napój? - eksperyment Andrzeja Ryczkowskiego i Kamila Kalickiego [zdjęcia]
autor: Andrzej Ryczkowski
Kto z nas nie spotkał się w życiu z koniecznością szybkiego ostudzenia napoju? Bo dziecko krzyczy, że herbatka za ciepła, albo sami chcemy wypić coś gorącego, ale napój parzy w usta. Którą metodą zrobimy to najkorzystniej?
Radiowi eksperymentatorzy Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski sprawdzili kilka znanych sposobów na doprowadzenie wrzątku do temperatury, w jakiej wodę/kawę/herbatę da się wypić bez oparzenia. Swoje spostrzeżenia porównali z czasem, w jakim wrzątek wystygł do temperatury 40 stopni Celsjusza bez "wspomagaczy".
Propozycje tematów, którymi mogliby się zająć radiowi eksperymentatorzy, można przesłać pod adres: eksperyment@radio.bialystok.pl