Radio Białystok | Galerie | Jak szybko obrać ziemniaki - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok [zdjęcia]
Tym razem radiowi eksperymentatorzy - Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski - założyli 'fartucha'.
Barabola, kompera, grula, perka, bulwa, bulba, pyra, kartofel - to synonimy jednego z najpopularniejszych warzyw - ziemniaka.
Radiowi eksperymentatorzy Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski tym razem założyli 'fartucha' i postanowili sprawdzić, z czym to się je... a dokładniej - jak obrać ziemniaki, aby stracić jak najmniej czasu i co ważniejsze - jak najmniej tego jakże pysznego składnika prawdziwej polskiej kuchni.
Ziemniaki są bogatym źródłem witamin z grupy B: B5, B6, B9, B12 oraz witaminy C, dlatego najlepiej je tak obierać, aby odpadów prawie nie było. Ale składniki odżywcze można też stracić, przyrządzając ziemniaki nieodpowiednio.
Z gościem - mistrzynią kuchni i autorką książki "Ziemniak" Joanną Jakubiuk - radiowi eksperymentatorzy odkryją sposób gotowania ziemniaków, o którego istnieniu wielu z nas nie wie.