Radio Białystok | Galerie | Espresso, latte, cappuccino - Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski sprawdzają, jak zrobić dobrą kawę [zdjęcia]
Mała czarna czy może z mlekiem? Większość z nas zaczyna dzień podobnie, jak nasi eksperymentatorzy Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski.
29 września to Międzynarodowy Dzień Kawy. Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski postanowili nauczyć się przyrządzać kawę profesjonalnie. Po pomoc zgłosili się do baristy Damiana Klinickiego i jak się okazało, fachowe przyrządzanie kawy wcale nie jest prostą sztuką.
Dowiedzieli się też, że na jakość naparu ma wpływ mnóstwo czynników, zaczynając od pory zrywania ziarenek kawy. A Adrianna Trzeszczkowska-Trujillo - białostoczanka, która jest właścicielką palarni kawy w Niemczech i plantacji kawy w Kolumbii - uświadomiła ich, jak trudny i długi jest proces produkcji kawy.