Radio Białystok | #eksperyment | Jak sprawdzić, czy miód jest naturalny? - eksperyment Kamila Kalickiego i Andrzeja Ryczkowskiego
Podobno ojciec medycyny Hipokrates, jak i Pitagoras dożyli sędziwego wieku dzięki jedzeniu miodu. To w Grecji znaleziono najstarsze, jak dotąd, ślady miodu we wnętrzu glinianych naczyń znalezionych w grobowcu, którego wiek szacuje się na około 5 tys. lat.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Miód jest zarówno pyszny, jak i zdrowy: wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma też właściwości antybakteryjne. Jest zdrowy i smaczny, a zimową herbatę trudno sobie bez niego wyobrazić.
Miód bywa też niestety "uszlachetniany". Czy możemy w prosty sposób sprawdzić, czy mamy do czynienia z produktem naturalnym czy podróbką? W Internecie roi się od testów miodu - nasi eksperymentatorzy Andrzej Ryczkowski i Kamil Kalicki do trzech różnych próbek wybrali trzy różne testy: zapałki, stożka i... zimnej wody.