Radio Białystok | Magazyny | Czytam książki | Książka za recenzję | "Gotuj z Julią niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni" Julia Child
Do przeczytania tej książki skłoniła mnie wcześniejsza lektura Julie and Julia autorstwa Julie Powell. Postanowiłam odszukać książkę z przepisami znakomitej kucharki Juli Child. Z pomocą przyszedł mi oczywiście Internet i już po kilku dniach pochłonęła mnie lektura. Jak sama autorka zauważa „ta książka powstała ze spisywanych na luźnych kartkach porad kulinarnych, które gromadziłam w trakcie własnych gastronomicznych wyczynów oraz prób naprawienia rozmaitych wynikłych po drodze usterek. Z biegiem lat, w miarę nabierania doświadczenia, poddawałam je różnym korektom”. Taka właśnie jest ta książka. Pełna sprawdzonych przepisów, dobrych porad i zaskakujących rozwiązań. To prawdziwa uczta zmysłów dla osób lubiących gotować i eksperymentować w kuchni. Każda strona odkrywa przepisy na dania proste, wymyślne, słone i słodkie. Książka podzielona jest na rozdziały tematyczne poświęcone warzywom, które blanszujemy, gotujemy, dusimy i pieczemy wraz z autorką, mięsu zarówno wołowinie jak i drobiowemu a także rybom, jajkom i różnorakim deserom. Pierwszy rozdział „Zupy i dwa podstawowe sosy”, jest lekturą obowiązkową dla początkujących kucharzy. Podstawowe buliony i wywary z kurczaka, indyka, cielęciny, wołowiny są tajemnicą przygotowania pysznej i aromatycznej zupy. Po przeczytaniu rozdziału „Sałatki i dressingi”, przekonamy się, że sałatka do której zrobimy własny winegret będzie smaczniejsza niż ta, do której dodamy sos „z torebki”. Czytając niemal każdy przepis chciałam biec do kuchni i sprawdzić czy był wart zamieszczenia w tej książce. Wypróbowałam kilkanaście z nich. Urzekły mnie Crepes Suzette, które na stałe wpisały się do mojego deserowego menu.
A co z rzeczonymi poradami Juli? Oto kilka z nich: jak upiec doskonałego kurczaka? 45 minut to czas podstawowy plus 7 minut na każde 0,5 kg. Innymi słowy kurczak o wadze1,5 kg piecze się 45 minut plus (7 minut x 3) 21 minut, czyli w sumie 66 minut.
Czas duszenia krojonych na ćwiartki przegrzebków wynosi tylko 15-30 sekund.
Jak wyczyścić przypalony garnek? Nalać do garnka wody i dodać po 2 łyżki sody oczyszczonej na każdy litr płynu. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, przykryć i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub na noc. Spalenizna powinna dać się łatwo zeskrobać twardą szczoteczką.
Ta książka, to doskonała lektura kucharska. Próżno jednak szukać w niej szczegółów dotyczących życia autorki. Tym którzy szukają czegoś więcej niż tylko przepisów Julii pozostaje książka jej autorstwa: Moje życie w Paryżu.
Recenzowała Paulina Makarska
Autorkę zapraszam do radia po książkę "Z miłości do jedzenia" :-)
Prywatnie tu: tudorotasokolowska.pl
Prowadzący:
Dorota Sokołowska