"PRZEKAZ JEDZENIA czyli Co nas odżywia?" Fritz Albert Popp

20 listopada 2012, 07:34

Przekaz jedzenia
Przekaz jedzenia

Niektóre plemiona afrykańskie wierzą, iż człowiek spożywając mięso lwa, staje się silny jak lew, a jedząc sowę otrzymuje tę samą bystrość wzroku, jaką posiada ten ptak. Okazuje się, że badania naukowe, dotyczące przekazywania informacji z pokarmu na tego, kto pokarm spożywa, dostarczają dowodów na prawdziwość tych, zdawałoby się prymitywnych przekonań ludów pierwotnych…
Czy rzeczywiście jesteśmy tym, co jemy?

Badacz pamięci Georges Ungar już w 1973 roku opisał eksperyment przenoszenia pamięci, który potwierdzono wiele razy w licznych wariantach. Pierwszy eksperyment M.C. Connel przeprowadził na płazińcach. Nauczył je warunkowej reakcji na światło. Wtedy zostały pokrojone na części i podane innym płazińcom jako pokarm. Zauważono, że te płazińce uczyły się reakcji na światło dużo szybciej niż inne robaki, których nie karmiono cząstkami wytrenowanych towarzyszy gatunku. Nie można bardziej dobitnie pokazać związku między pokarmem a odżywianiem.

Walter Ostertag, monachijski biolog, proponuje, żeby traktować „żyjące makrocząsteczki” jako eliksir życia. Właśnie w nich, w tych skomplikowanych polimerach z ekstremalnie wysoką gęstością informacji, mogłaby leżeć tajemnica „informacyjnej” funkcji pokarmu. Rzeczywiście eksperymenty z płazińcami potwierdziły przypuszczenie, że funkcji pamięci nie można przypisać białkom, tak jak wcześniej myślano, lecz – jeżeli w ogóle – to kwasom nukleinowym, czyli cząsteczkom łańcuchowym o najwyższej kompleksowości, które przechowują ogromną ilość informacji. W jaki jednak sposób pewne informacje mogłyby być przekazywane z pokarmu na konsumenta?

Profesor Fritz Albert Popp, niemiecki biofizyk uważa, że odpowiedzią na to pytanie jest… światło.
Zwraca on uwagę na to, że wszystkie istoty żyjące odżywiają się światłem. U roślin jest to światło słoneczne. W fotosyntezie powstaje podstawowy element pokarmu wszystkich cząsteczek, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych, a mianowicie cukier. Pod wpływem światła słonecznego, dwie substancje – woda i dwutlenek węgla – łączą się w roślinie do jednostki pokarmowej glukozy (cukier). Fotosynteza, którą trzeba uważać za elementarne źródło zaopatrzenia w pokarm wszystkich istot żyjących, pokazuje również, że systemy biologiczne mają specyficzną zdolność magazynowania światła słonecznego i opóźniania utraty energii cieplnej, czyli zapobiegają „bezużytecznemu” promieniowaniu ciepłem. Z punktu widzenia fizyka, są to magazyny światła bardzo wysokiej jakości.

Wcale nie odżywiamy się przede wszystkim kaloriami, nie jesteśmy też mięsożernymi, jaroszami ani wszystkożernymi – jesteśmy „ssakami świetlnymi”. Do tej zmiany w definicjach potrzebny jest dalszy pogłębiony wgląd, gdyż niektórzy mogą powątpiewać, iż rzeczywiście odżywiamy się światłem. Ale u roślin jest to niezaprzeczalne. One pobierają swoją energię bezpośrednio ze Słońca. Fotosynteza zamienia światło słoneczne, przyjmowane przez rośliny jako podstawowy pokarm, w energię, która jest biologicznie do dyspozycji. Fotony łączą wszędzie dostępne cząsteczki dwutlenku węgla i wody w pakiety glukozy. Te, pod postacią depozytów cukru, są do dyspozycji wyższych istot żyjących jako źródło pokarmu.
Cząsteczki cukru dzielą się znów na dwutlenek węgla i wodę, u zwierząt i u ludzi, odżywiających się bezpośrednio lub pośrednio roślinami. Cały dwutlenek węgla wydalany jest przez płuca, a woda poprzez skórę i mocz. W organizmach pozostaje tylko energia słoneczna, która napędza istoty żyjące w sposób do dziś niezrozumiały, zasila je i porządkuje.

W związku z tym u podstaw każdego rodzaju pokarmu, czy to roślinnego, czy zwierzęcego, leży jego zdolność do magazynowania światła. Od tej zdolności zależy w bezpośredni sposób jakoś pokarmu (szczegółowe badania prof. Poppa z tego zakresu zostały zaprezentowane w jego książce „Przekaz jedzenia”
W oparciu o przeprowadzone szczegółowe badania prof. Popp stwierdza, że materia „biologiczna” porządkuje się w świetle Słońca. Wzrastająca zdolność do magazynowania światła pociąga za sobą większy porządek – od pojedynczej komórki, poprzez organizmy, grupy i kolonie komórek, rośliny, zwierzęta i jeszcze dalej, aż do powiązań społecznych, które prowadzą do nadrzędnych struktur świadomości, takich jak duch solidarności lub odpowiedzialność, itd. Sposób w jaki rozdzielają się różne długości fali światła słonecznego ustanawia gatunek jak i stan rozwoju danej istoty żyjącej.

Pokarm jest więc stymulatorem ewolucji. Jego zdolność akumulacyjna zależy od długości fali, gatunku istoty żyjącej i oczywiście też od jej biologicznego czasu (wiek, stan, rytm). Z tego punktu widzenia istoty żyjące są skomplikowanymi zestawami antenowymi, które są w stanie odbierać i nadawać w szerokim paśmie. Wysokie częstotliwości (małe długości fal) decydują przede wszystkim o procesach regulacji na poziomie molekularnym i komórkowym, podczas, gdy niskie częstotliwości sterują „komunikacją” socjalną w osobnikach i pomiędzy nimi. W ten sposób dochodzi do podziału światła słonecznego na coraz to mniejsze porcje energii, a jego rozprzestrzenianie się można porównać do rzutu kamieniem w spokojną wodę, wywołującego okrągłe, wybiegające fale, o różnej długości i amplitudzie, kończące się w oddali od miejsca rzutu. W tym przypadku Słońce jest źródłem, które z deszczem fotonów rytmicznie rzuca kamienie w „morze ziemskiej ewolucji”. Istoty żyjące są falami i odżywiają się falami.

Fale zawarte w pokarmie przechodzą podczas spożywania do organizmu konsumenta, któremu brakuje fal o danej długości. Te nowo przyjęte z pożywieniem fale, wraz z już istniejącymi falami, kierują zarówno rytmami przestrzenno-czasowymi w organizmie konsumenta, jak i jego biochemicznymi funkcjami.

Wewnętrzny „porządek” spożywanego przez nas pokarmu wytwarza i stabilizuje „porządek” naszego organizmu. Zatem pokarm wysokiej jakości to taki pokarm, który jest zdolny do jak najbardziej harmonijnego przenoszenia tego porządku, przy jak najmniejszym spożyciu kalorii. Z pomocą biofotoniki możliwe jest już badanie tej wewnętrznej jakości roślin.

Pokarm służy nam więc jako źródło dobrej lub złej informacji. W trakcie ewolucji zapotrzebowanie żywych istot na energię zmniejszyło się na korzyść wzrastającego zapotrzebowania na informację (np. różnicowanie się komórek zmierza w kierunku wzrostu przepływu informacji przy ograniczaniu metabolizmu). W miarę rozwoju, wartość informacyjna nabiera coraz większego znaczenia w porównaniu z wartością energetyczna pokarmu. Ilość jednostek informacji na pewno nie zależy od ilości kalorii, ale od zdolności danego artykułu do magazynowania energii elektromagnetycznej. Działanie światła niesionego przez pokarm w organizmie polega na przekazywaniu podstawowych informacji potrzebnych do odbudowy i organizacji komórek. Ten przekaz informacji jest możliwy dzięki bardzo stabilnemu polu biofotonów w organizmie. Długotrwałe odchylenia prowadzą do katastrof informacyjnych, takich jak nowotwory, choroby serca i krążenia, alergie i wiele innych.

„Jeść i być najedzonym” jest – w najszerszym znaczeniu – strategią ewolucyjną, która wynosi przepływ informacji na coraz to wyższe stopnie w czasie i przestrzeni. Chodzi tutaj o elementarny proces kształtowania świadomości, poczynając od nasionka, poprzez indywidualną świadomość każdego członka społeczności, aż do rozwoju świadomości globalnej. „Pokarm” jest pośrednikiem tego procesu.
Dla nas oznacza to, że ważne jest zwrócenie uwagi na to aby:
- postawić na jakość pokarmu i zdobyć całościowe zrozumienie, od czego ta jakość naprawdę zależy
- wspierać metody, które dają nam obiektywne kryteria oceny jakości artykułów spożywczych
- intensywnie badać i zrozumieć zależność pomiędzy odżywianiem się przy pomocy substancji (w tym również lekarstw) a odżywianiem się przy pomocy artykułów spożywczych, a przez to – zrozumieć zależność między życiem i ewolucją.

O pokarmie jako przekaźniku informacji można przeczytać w książce „Przekaz jedzenia” F. A. Poppa. Dowiesz się z niej, w jaki sposób informacja z pożywienia jest przekazywana do naszego organizmu, co dokładnie zostało dowiedzione dzięki badaniom nad biofotoniką, czym jest zdrowy apetyt, jak można ocenić czy pokarm ma wysoką jakość informacyjną oraz jaką rolę odgrywa w całym procesie światło.

Prowadzący:

Dorota Sokołowska



ZNAJDŹ NAS







Polecamy! "Blask" Grzegorza Pula

Ulice Białegostoku, nierozwiązana zbrodnia i powrót do przeszłości to zawartość nowej książki Grzegorza Puli – „Blask”.



"Moje życie z narcyzem" - o książce rozmawiamy z autorką Joanną Szczerbaty

Kim jest narcyz? Dlaczego (zawsze) trzeba przerwać związek z narcyzem?





"Wściekłość" Ludwika Lunara i Białystok jako tło kryminalne

Jakie emocje wzbudzi nowa książka Ludwika Lunara i czy "Wściekłość" to nie tylko tytuł, ale też reakcja na zawartość kryminału?



Rekordowa liczba zgłoszeń do Nagrody im. Wiesława Kazaneckiego

Rekordowa liczba książek zgłoszona jest w tym roku do 34. edycji Nagrody im. Wiesława Kazaneckiego.



Homo ridens, czyli Dzień Języka Ojczystego

Czym różni się Homo sapiens od Homo ridens? Jak się bawimy językiem i co nas śmieszy? Jaką formą komunikacji są współczesne memy?



Śladami Branickich, czyli historia jednego z najpotężniejszych rodów Rzeczypospolitej

We wtorek (12.02) o godz. 18:00 w białostockim ratuszu odbyła się promocja książki Śladami Branickich. To niezwykła okazja, by zanurzyć się w fascynującą historię jednego z najpotężniejszych rodów Rzeczypospolitej.



Tłumaczka "Diwy" Daisy Goodwin opowiada o pracy nad książką

Od tygodnia prezentujemy fragmenty na antenie Polskiego Radia Białystok. A teraz rozmawiamy z tłumaczką "Diwy" Daisy Goodwin Aleksandrą Dzierżawską.



Robert Pawłowski w swojej najnowszej książce podąża śladami Pana Tadeusza

Czy można znaleźć realne ślady, jakie nasz Wieszcz zapisał w swojej epopei? Okazuje się, że tak, bo powstała książka-reportaż, książka-album potwierdzająca tę opinię.



Księga "Wirów" ze szczególnym opracowaniem literaturoznawczym. W jej tworzeniu wzięli udział regionalni badacze

Rozpisany na kilkanaście lat projekt krytycznego opracowania Pism Henryka Sienkiewicza ma już pierwszy efekt: to niezwykła, gruba, efektowna księga "Wirów"- powieści Henryka Sienkiewicza ze szczegółowym opracowaniem literaturoznawców.



Katarzyna Sawicka-Mierzyńska opowiada o swojej najnowszej książce

Szkice dotyczące literatury, kultury i tożsamości podlaskiej, interpretowanej w oparciu o piśmiennictwo XX i XXI wieku - to zawartość najnowszej książki profesor Uniwersytetu w Białymstoku Katarzyny Sawickiej-Mierzyńskiej.



Sztuka snucia opowieści - bajarka Sylwia Dec w Białymstoku

Wszystko jest opowieścią. To, w co wierzymy, to, co poznajemy, co pamiętamy, a nawet to, co śnimy. Wszystko jest opowieścią, narracją, splotem zdarzeń i osób przekazujących sobie emocje.



"Ludzie z nieba” - najnowsza propozycja Ignacego Karpowicza

"Ludzie z nieba” to najnowsza propozycja Ignacego Karpowicza. Książka na początku niełatwa do lektury, ale inspirująca i jak zawsze innowacyjna – tak pod względem formy, języka a nawet sposobu opowieści o historii inspirowanej życiem pilota Franciszka Żwirki i inżyniera Stanisława Wigury.



Białostockie Zakłady Graficzne obchodzą 80. urodziny

BZGraf to historia wielu tysięcy książek, które trafiły do naszych biblioteczek. Białostockie Zakłady Graficzne obchodzą 80. urodziny, przez te wszystkie lata przewinęło się przez zakład ponad 600 osób. To drukarnia z ogromnymi tradycjami i ugruntowaną pozycją w branży poligraficznej, z wieloma nagrodami na koncie.



"Tajemnice piasków Sakkary"- rozmawiamy z autorką Agnieszką L.Janas

Powieść zainspirował film dokumentalny "Tajemnice grobowca w Sakkarze". A autorka w rozmowie mówi dlaczego kocha świat faraonów.



"Z czworaków na salony"- rozmawiamy z autorką książki Niną Majewską -Brown

Opowieść o rodzinie Tarnowskich, których poznajemy po wojnie w latach 50-tych XX w., mieszkających w wiosce pod Śremem



Dlaczego warto zajrzeć na Slam Poetycki

Ta impreza łączy młode i starsze pokolenia poetów, jest cudownym spotkaniem kochających literaturę



"Zula Pogorzelska"- rozmawiamy z autorem komiksu Tomaszem Brańskim

Tomasz Brański napisał komiks, którego bohaterką jest kolejna gwiazda starego kina – Zula Pogorzelska.



Ciekawa i piękna tradycja pielgrzymkowa, o której powstają książki. Rozmowa z autorem - ks. Andrzejem Greckim SVD

Jak szukać sensu pielgrzymowania? Rozmowa z autorem - ks. Andrzejem Greckim SVD



"Literatura krąży mi we krwi"- Monika Koszewska, pisarka z Sopotu o swojej literackiej pasji

Pisarka powieści obyczajowych i kryminałów, autorka tekstów piosenek, manager z 25 letnim doświadczeniem opowiada o swoim literackim życiu



"Microinfluencer. Jak zarabiać na instagramie mając małe konto"? Rozmawiamy z autorką Agnieszką Dzieniszewską

Znana białostocka blogerka i instagramerka Agnieszka Dzieniszewska (buuba.pl) w swojej najnowszej książce nie tylko dzieli się doświadczeniem, ale pokazuje, ze można zarabiać w internecie. Duże pieniądze!



"Ręce Boga" - o debiutanckim kryminale rozmawiamy z autorem Maciejem Torebko

Bardzo dobry debiut białostoczanina Macieja Torebko. Rodzi się kryminalne Podlasie!



"Pożegnanie słońca" Maciej Gorywoda

Prehistoria jako temat literacki? Czemu nie? :-)



"Szkoła Czytelników" Taniej Książki zaprasza młodych czytelników do ogólnopolskiego konkursu

„Książki budują mosty” to hasło ogólnopolskiego konkursu -do wygrania atrakcyjne nagrody



Targi Książki po raz 11. w Białymstoku!

Kilkaset osób na spotkaniu autorskim z Katarzyną Nosowską czy Jerzym Bralczykiem, tysiące ludzi wśród książek. Serce się cieszy!



Mamy dla Was nowe książki do wzięcia!

Zdecyduj, którą z książek chcesz od nas dostać i napisz!
czytam@radio.bialystok.pl



„Bolesław Augustis i Sybiracy z Nowej Zelandii. Kwerenda i digitalizacja wybranych archiwów”- materiały do książki zbiera Urszula Dąbrowska

Fragment reportażu historycznego stypendystki Prezydenta Białegostoku o Bolesławie Augustisie.



Czy łatwo być autorką książki i jednocześnie ilustratorką? Rozmawiamy z Małgorzatą Masłowiecką

O pachnącej lawendą okładce, pomyśle na książkę dla dzieci o Simonie Kossak oraz Detektywnie Szukajle-rozmawiamy z białostocką ilustratorką Małgorzatą Masłowiecką



"CHADowa Dziewucha" Olga Kozłowska. Rozmawiamy o literaturze i ...dwubiegunowości

O tym, jak poradzić sobie z dwubiegunowością i dlaczego potrzebna jest dobra diagnoza- w rozmowie z autorką książki Olgą Kozłowską



O poezji opowiada Irena Potakiewicz

Czy warto nasycać się pięknem? Tak, bo potem mogą powstać piękne wiersze!- mówi Irena Potakiewicz



"Przepowiednie dla Polski" Podlasianka -rozmowa z red. Maciejem Marchewiczem

Prywatne wizje i objawienia mistyczki z Podlasia



"Doppelgaenger. Sobowtór" Andrzej Gołda, Katarzyna Rygiel

Film czy książka? Spór rozstrzyga nasz recenzent, pan Wiesław



Z Urszulą Gajdowską rozmawiamy o mutyzmie wybiórczym i jej nowych książkach

Czy literatura może mieć pełnić inne niż rozrywkowe funkcje?



"Duet (nie)idealny" -rozmowa z autorką Joanną Łapińską

Czy Białystok nosi się w sercu, mimo że mieszka się gdzie indziej? Jak napisać dobry romans biurowy?
I co ma do rzeczy Joanna Chmielewska? Porozmawiajmy!



"Seksualna"-nowa książka Krystyny Bezubik. Rozmowa z autorką

Nowość! O książce opowiada sama autorka






źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok