"Filozofia smaku" Teo Vafidis

24 maja 2017, 05:45

Grecja
Grecja

Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, wytrawne wina… Teo Vafidis w książce „Filozofia smaku” zabiera czytelników w kulinarną wyprawę po najwspanialszych zakątkach Grecji (Edipresse Książki, premiera 10 maja).

Teo Vafidis z pochodzenia jest Grekiem, ale z wyboru Polakiem. Od wielu lat ambasador greckiej kultury i kuchni, którą przybliża w wielu programach telewizyjnych. Teraz w książce „Filozofia smaku” wspomina, że zamiłowanie do gotowania zaszczepiła w nim babcia jeszcze w dzieciństwie. Opowiada także o swoich początkach w zawodzie oraz miłości do Małgorzaty, dla której przeprowadził się do Polski. Teo Vafidis prowadzi czytelników także przez najważniejsze miejsca w Grecji, śladami kultury, tradycji i smaków, prezentując ulubione przepisy kuchni greckiej, które każdy może przygotować w swoim domu.

Autor wyjaśnia, że dla Greków jedzenie nie służy wyłącznie zaspokojeniu głodu, ale jest sposobem na długie i zdrowe życie, źródłem rozrywki i przyjemności, okazją do nawiązywania i podtrzymywania dobrych relacji prywatnych i zawodowych. W Grecji kładzie się nacisk na jakość, a nie ilość jedzenia, na właściwe przygotowanie i zdrowe łączenie produktów, dużą wartość odżywczą, prostotę i czystość smaku. Wśród produktów, bez których grecka kuchnia nie mogłaby istnieć, wymienia m.in.: mastyks, oliwę z oliwek, owoce, ouzo, miód, owoce morza, zioła oraz sery i wino. Teo Vafidis nie tylko zdradza czytelnikom sekrety kuchni starożytnych Greków, ale prezentuje swoje ulubione regiony wraz z ich tradycjami, smakami i zapachami. Opowiada, że mieszkańcy Krety na każdym kroku zaznaczają swoją odrębność, Milos to wyspa wielobarwna, niezbadana i intrygująca, Mykonos przyciąga bogactwem jodu, odżywczymi algami, gościnnością i zabawą, a Naksos daje kontakt z naturą i historią. Dzieli się także cennymi wskazówkami, które pomogą uniknąć faux pas podczas podróży do Grecji – nie należy tam m.in. pokazywać pięciu palców, ponieważ jest to uznawane za obraźliwy gest, zamawiać ryby po grecku czy kawy po turecku. Wszystko zilustrowane jest barwnymi zdjęciami błękitnego morza, pięknych plaż, klimatycznych uliczek i starożytnej architektury, a także dotąd niepublikowanymi fotografiami z prywatnego archiwum Teo Vafidisa.

Najważniejszą częścią książki stanowi oczywiście 70 autorskich przepisów Teo Vafidisa. Na przystawkę szef kuchni proponuje bakłażany nadziewane, karczochy z zielonym groszkiem z wyspy Tinos czy starożytną sałatkę z pęczakiem i dressingiem z granatu. Warto spróbować także pirackiej zupy dyniowej czy kremu z cukinii z serem halloumi. Wśród dań mięsnych znalazły się: jagnięcina duszona, gołąbki w liściach winogron z sosem cytrynowym czy królik z wyspy Milos. Nie mogło zabraknąć propozycji z rybami i owocami morza w roli głównej, w tym m.in. makaronu orzo z grillowanymi krewetkami czy ośmiornicy z fenkułem i zielonymi oliwkami z miasta Retimno. Autor prezentuje także dania warzywne, takie jak cukiniowe pulpeciki z wyspy Paros czy suflet na zimno z sera feta z ouzo i pistacjami. Natomiast jako deser doskonale sprawdzą się bougatsa z miasta Seres czy tort z kremem kasztanowym. Dzięki listom niezbędnych składników, opisom przygotowania krok po kroku oraz zdjęciami ilustrującymi efekt końcowy, z przepisami poradzą sobie zarówno początkujący adepci sztuki kulinarnej, jak i zaawansowani miłośnicy kuchni greckiej.

Na końcu książki „Filozofia smaku” autor umieścił praktyczny słowniczek polsko-grecki. Znajdują się tam specjalnie wybrane, podstawowe i najważniejsze zwroty, które warto zapamiętać przed podróżą do Grecji. Podróżą, do której nikt nie przygotuje i nie przekona nas tak, jak Teo Vafidis.


Bezdyskusyjnie Polacy kochają Greków, ich sposób bycia, temperament, ale przede wszystkim ich kuchnię. Cieszę się, że najsłynniejszy Grek w Polsce, a przede wszystkim doskonały szef Teo Vafidis przyczyni się do tego, byśmy częściej sięgali po tzatziki, dolmadiaki, czy moją ulubioną chałwę z pistacjami. – Robert Sowa


Od lekkiej kuchni śródziemnomorskiej, przez delikatną jagnięcinę aż po wyborne sery i ryby prosto z Santorini. Różnorodność greckiej kuchni i kultury zebrane na kartach jednej książki to wyzwanie, któremu podołał Teo Vafidis. Rozkoszujcie się smakami Grecji samodzielnie, zanurzając się jednocześnie w jej fantastycznej kulturze. – Kurt Scheller

O autorze:
Teo Vafidis – to podróżnik i mistrz kulinarny o greckim pochodzeniu. Polakom dał się poznać jako powszechnie znana i lubiana postać telewizyjna, od lat bowiem zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. W książce „Filozofia smaku” na którą wielu fanów od dawna czekało, prezentuje swoje ulubione przepisy, które każdy może przygotować w swojej kuchni. Opowiada o smakach z dzieciństwa, potrawach i miejscach dla niego ważnych. Każdy kto chce dowiedzieć się więcej o Grecji i jej kuchni bezpośrednio od znawcy, ma teraz niezwykłą okazję by wybrać się w tę krajoznawczo-kulinarną podróż.

Prowadzący:

Dorota Sokołowska



ZNAJDŹ NAS







Polecamy! "Blask" Grzegorza Pula

Ulice Białegostoku, nierozwiązana zbrodnia i powrót do przeszłości to zawartość nowej książki Grzegorza Puli – „Blask”.



"Moje życie z narcyzem" - o książce rozmawiamy z autorką Joanną Szczerbaty

Kim jest narcyz? Dlaczego (zawsze) trzeba przerwać związek z narcyzem?





"Wściekłość" Ludwika Lunara i Białystok jako tło kryminalne

Jakie emocje wzbudzi nowa książka Ludwika Lunara i czy "Wściekłość" to nie tylko tytuł, ale też reakcja na zawartość kryminału?



Rekordowa liczba zgłoszeń do Nagrody im. Wiesława Kazaneckiego

Rekordowa liczba książek zgłoszona jest w tym roku do 34. edycji Nagrody im. Wiesława Kazaneckiego.



Homo ridens, czyli Dzień Języka Ojczystego

Czym różni się Homo sapiens od Homo ridens? Jak się bawimy językiem i co nas śmieszy? Jaką formą komunikacji są współczesne memy?



Śladami Branickich, czyli historia jednego z najpotężniejszych rodów Rzeczypospolitej

We wtorek (12.02) o godz. 18:00 w białostockim ratuszu odbyła się promocja książki Śladami Branickich. To niezwykła okazja, by zanurzyć się w fascynującą historię jednego z najpotężniejszych rodów Rzeczypospolitej.



Tłumaczka "Diwy" Daisy Goodwin opowiada o pracy nad książką

Od tygodnia prezentujemy fragmenty na antenie Polskiego Radia Białystok. A teraz rozmawiamy z tłumaczką "Diwy" Daisy Goodwin Aleksandrą Dzierżawską.



Robert Pawłowski w swojej najnowszej książce podąża śladami Pana Tadeusza

Czy można znaleźć realne ślady, jakie nasz Wieszcz zapisał w swojej epopei? Okazuje się, że tak, bo powstała książka-reportaż, książka-album potwierdzająca tę opinię.



Księga "Wirów" ze szczególnym opracowaniem literaturoznawczym. W jej tworzeniu wzięli udział regionalni badacze

Rozpisany na kilkanaście lat projekt krytycznego opracowania Pism Henryka Sienkiewicza ma już pierwszy efekt: to niezwykła, gruba, efektowna księga "Wirów"- powieści Henryka Sienkiewicza ze szczegółowym opracowaniem literaturoznawców.



Katarzyna Sawicka-Mierzyńska opowiada o swojej najnowszej książce

Szkice dotyczące literatury, kultury i tożsamości podlaskiej, interpretowanej w oparciu o piśmiennictwo XX i XXI wieku - to zawartość najnowszej książki profesor Uniwersytetu w Białymstoku Katarzyny Sawickiej-Mierzyńskiej.



Sztuka snucia opowieści - bajarka Sylwia Dec w Białymstoku

Wszystko jest opowieścią. To, w co wierzymy, to, co poznajemy, co pamiętamy, a nawet to, co śnimy. Wszystko jest opowieścią, narracją, splotem zdarzeń i osób przekazujących sobie emocje.



"Ludzie z nieba” - najnowsza propozycja Ignacego Karpowicza

"Ludzie z nieba” to najnowsza propozycja Ignacego Karpowicza. Książka na początku niełatwa do lektury, ale inspirująca i jak zawsze innowacyjna – tak pod względem formy, języka a nawet sposobu opowieści o historii inspirowanej życiem pilota Franciszka Żwirki i inżyniera Stanisława Wigury.



Białostockie Zakłady Graficzne obchodzą 80. urodziny

BZGraf to historia wielu tysięcy książek, które trafiły do naszych biblioteczek. Białostockie Zakłady Graficzne obchodzą 80. urodziny, przez te wszystkie lata przewinęło się przez zakład ponad 600 osób. To drukarnia z ogromnymi tradycjami i ugruntowaną pozycją w branży poligraficznej, z wieloma nagrodami na koncie.



"Tajemnice piasków Sakkary"- rozmawiamy z autorką Agnieszką L.Janas

Powieść zainspirował film dokumentalny "Tajemnice grobowca w Sakkarze". A autorka w rozmowie mówi dlaczego kocha świat faraonów.



"Z czworaków na salony"- rozmawiamy z autorką książki Niną Majewską -Brown

Opowieść o rodzinie Tarnowskich, których poznajemy po wojnie w latach 50-tych XX w., mieszkających w wiosce pod Śremem



Dlaczego warto zajrzeć na Slam Poetycki

Ta impreza łączy młode i starsze pokolenia poetów, jest cudownym spotkaniem kochających literaturę



"Zula Pogorzelska"- rozmawiamy z autorem komiksu Tomaszem Brańskim

Tomasz Brański napisał komiks, którego bohaterką jest kolejna gwiazda starego kina – Zula Pogorzelska.



Ciekawa i piękna tradycja pielgrzymkowa, o której powstają książki. Rozmowa z autorem - ks. Andrzejem Greckim SVD

Jak szukać sensu pielgrzymowania? Rozmowa z autorem - ks. Andrzejem Greckim SVD



"Literatura krąży mi we krwi"- Monika Koszewska, pisarka z Sopotu o swojej literackiej pasji

Pisarka powieści obyczajowych i kryminałów, autorka tekstów piosenek, manager z 25 letnim doświadczeniem opowiada o swoim literackim życiu



"Microinfluencer. Jak zarabiać na instagramie mając małe konto"? Rozmawiamy z autorką Agnieszką Dzieniszewską

Znana białostocka blogerka i instagramerka Agnieszka Dzieniszewska (buuba.pl) w swojej najnowszej książce nie tylko dzieli się doświadczeniem, ale pokazuje, ze można zarabiać w internecie. Duże pieniądze!



"Ręce Boga" - o debiutanckim kryminale rozmawiamy z autorem Maciejem Torebko

Bardzo dobry debiut białostoczanina Macieja Torebko. Rodzi się kryminalne Podlasie!



"Pożegnanie słońca" Maciej Gorywoda

Prehistoria jako temat literacki? Czemu nie? :-)



"Szkoła Czytelników" Taniej Książki zaprasza młodych czytelników do ogólnopolskiego konkursu

„Książki budują mosty” to hasło ogólnopolskiego konkursu -do wygrania atrakcyjne nagrody



Targi Książki po raz 11. w Białymstoku!

Kilkaset osób na spotkaniu autorskim z Katarzyną Nosowską czy Jerzym Bralczykiem, tysiące ludzi wśród książek. Serce się cieszy!



Mamy dla Was nowe książki do wzięcia!

Zdecyduj, którą z książek chcesz od nas dostać i napisz!
czytam@radio.bialystok.pl



„Bolesław Augustis i Sybiracy z Nowej Zelandii. Kwerenda i digitalizacja wybranych archiwów”- materiały do książki zbiera Urszula Dąbrowska

Fragment reportażu historycznego stypendystki Prezydenta Białegostoku o Bolesławie Augustisie.



Czy łatwo być autorką książki i jednocześnie ilustratorką? Rozmawiamy z Małgorzatą Masłowiecką

O pachnącej lawendą okładce, pomyśle na książkę dla dzieci o Simonie Kossak oraz Detektywnie Szukajle-rozmawiamy z białostocką ilustratorką Małgorzatą Masłowiecką



"CHADowa Dziewucha" Olga Kozłowska. Rozmawiamy o literaturze i ...dwubiegunowości

O tym, jak poradzić sobie z dwubiegunowością i dlaczego potrzebna jest dobra diagnoza- w rozmowie z autorką książki Olgą Kozłowską



O poezji opowiada Irena Potakiewicz

Czy warto nasycać się pięknem? Tak, bo potem mogą powstać piękne wiersze!- mówi Irena Potakiewicz



"Przepowiednie dla Polski" Podlasianka -rozmowa z red. Maciejem Marchewiczem

Prywatne wizje i objawienia mistyczki z Podlasia



"Doppelgaenger. Sobowtór" Andrzej Gołda, Katarzyna Rygiel

Film czy książka? Spór rozstrzyga nasz recenzent, pan Wiesław



Z Urszulą Gajdowską rozmawiamy o mutyzmie wybiórczym i jej nowych książkach

Czy literatura może mieć pełnić inne niż rozrywkowe funkcje?



"Duet (nie)idealny" -rozmowa z autorką Joanną Łapińską

Czy Białystok nosi się w sercu, mimo że mieszka się gdzie indziej? Jak napisać dobry romans biurowy?
I co ma do rzeczy Joanna Chmielewska? Porozmawiajmy!



"Seksualna"-nowa książka Krystyny Bezubik. Rozmowa z autorką

Nowość! O książce opowiada sama autorka






źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok