Rarytas dla łasuchów: pierwsza książka artystki znanej z wyrafinowanych rysunkowych przepisów i pysznych domowych wypieków.
Od tarty agrestowej do ciasta z zielonej herbaty, czyli ABC sztuki cukierniczej.
Alfabet zainspirował Zofię Różycką do przygotowania wypieków, których nazwy zaczynają się na kolejne litery. A przepisy na nie – choć nie brakuje im oryginalności i fantazji – są w zasadzie bardzo proste! Te ciasta każdemu się udadzą i każdemu będą smakowały!
Eklerki, tarta gruszkowa albo karmelowo-czekoladowa (posypana solą!), lawendowe ciasto z lukrem, nutellowe brownie, orzechowe ciastka z… bekonem i inne słodkie oraz słodko-wytrawne specjały.
Do tego przepyszna oprawa graficzna: wysmakowane fotografie, finezyjne rysunki, urocza kaligrafia. Czyli wszystko, z czego znają i za co kochają autorkę czytelnicy magazynów kulinarnych oraz bywalcy warszawskich kawiarń.
Zawsze lubiłam rysunki Zofii Różyckiej: delikatne, wysmakowane, rysowane cieniutką i elegancką kreską. I jeszcze ten wytworny charakter pisma. Sprawdzałam jej przepisy, przygotowywane dla miesięcznika „Kuchnia” – wszystkie wychodziły bez pudła. „Alfabet ciast” to bez żadnej przesady najpiękniejsza ze znanych mi polskich książek kulinarnych. Polecam gorąco!
Anna Wrońska,
redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”
Zofia Różycka (ur. 1986) – studiowała na Wydziale Konserwacji Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Zajmuje się ilustracją prasową, grafiką, fotografią i stylizacją kulinarną. Regularnie publikuje przepisy w miesięczniku „Kuchnia”. Na co dzień zaopatruje warszawskie kawiarnie w ciasta z własnej pracowni.
Prywatnie tu: tudorotasokolowska.pl
Prowadzący:
Dorota Sokołowska