Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Soki z kiszonych buraków i kapusty - przepis Marka i Anny Sienkiewiczów z Czarnej Wsi Kościelnej
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Są orzeźwiające i pełne witamin. Do picia soków z kiszonych buraków i kapusty namawiają Marek i Anna Sienkiewiczowie z Czarnej Wsi Kościelnej. W gościach u Anny i Marka Sienkiewiczów w Czarnej Wsi Kościelnej była Renata Reda.
Składniki:
Buraki
Przyprawy
Łyżka soli na litr wody
Na 5 kg buraka - pół szklanki soku z kapusty
Przygotowanie:
Buraki trzeba obrać, umyć i pokroić w talarki. Następnie układamy je w naczyniu i przysypujemy przyprawami - czosnkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi. Zasoloną wodą, z dodatkiem soku z kapusty, zalewamy buraki. Na 5 kg buraka dodajemy pół szklanki soku. Następnie odstawiamy sok w ciepłe miejsce na 5-6 dni.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda