Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Hałuszki - przepis Agaty Jóźwik i Sergiusza Niczyporuka ze wsi Budy w gminie Białowieża
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
15 dag mąki ziemniaczanej
15 dag mąki pszennej
sól do smaku i olej na smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy przez praskę, dodajemy dwa rodzaje mąki i dokładnie mieszamy. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, tworząc wałek, który następnie kroimy na drobne części (mniejsze niż kopytka). Hałuszki smażymy w głębokim, rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią. Podajemy z mięsem, z sosem, czy surówkami luba na słodka - ze słodką śmietaną.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda