Kotlety cielęce marynowane trawą żubrową - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

8 stycznia 2017

foto: Renata Reda
foto: Renata Reda



0:00
0:00
Kotlety cielęce marynowane trawą żubrową - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kotlety cielęce marynowane trawą żubrową - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz.

Składniki:
kotlety ze schabu cielęcego koniecznie z kością
pasternak, papryka, fasolka szparagowa
trawa żubrowa
alkohol na bazie trawy żubrowej
masło, sól, pieprz, cytryna

Przygotowanie:

Kotlety cielęce marynujemy przez kilka godzin w trawie żubrowej (świeżej lub suszonej), alkoholu na bazie trawy żubrowej i pieprzu. Pasternak i fasolkę obgotowujemy, kroimy je w kostkę razem z papryką i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) z dodatkiem startej skórki cytryny i soku z cytryny. Następnie na tej samej patelni grillowej podsmażamy posmarowane olejem kotlety (po minucie z każdej strony). Kotlety przekładamy do brytfanny i wkładamy je do rozgrzanego pieca na 7-8 minut (180 stopni Celsjusza). Po tym czasie kotlety wyjmujemy z pieca i odstawiamy je na półtorej minuty. Podgrzewamy warzywa, dodając alkoholu, po chwili dajemy masło (już nie podgrzewamy, masło samo się roztopi). Kotlety wykładamy na talerz, solimy je i polewamy sosem z warzywami.

Można podać z puree ziemniaczanym zmieszanym z pokrojoną sałatą lodową.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok