Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kotlety cielęce marynowane trawą żubrową - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kotlety cielęce marynowane trawą żubrową - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz.
Składniki:
kotlety ze schabu cielęcego koniecznie z kością
pasternak, papryka, fasolka szparagowa
trawa żubrowa
alkohol na bazie trawy żubrowej
masło, sól, pieprz, cytryna
Przygotowanie:
Kotlety cielęce marynujemy przez kilka godzin w trawie żubrowej (świeżej lub suszonej), alkoholu na bazie trawy żubrowej i pieprzu. Pasternak i fasolkę obgotowujemy, kroimy je w kostkę razem z papryką i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) z dodatkiem startej skórki cytryny i soku z cytryny. Następnie na tej samej patelni grillowej podsmażamy posmarowane olejem kotlety (po minucie z każdej strony). Kotlety przekładamy do brytfanny i wkładamy je do rozgrzanego pieca na 7-8 minut (180 stopni Celsjusza). Po tym czasie kotlety wyjmujemy z pieca i odstawiamy je na półtorej minuty. Podgrzewamy warzywa, dodając alkoholu, po chwili dajemy masło (już nie podgrzewamy, masło samo się roztopi). Kotlety wykładamy na talerz, solimy je i polewamy sosem z warzywami.
Można podać z puree ziemniaczanym zmieszanym z pokrojoną sałatą lodową.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda