Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa śledziowa na zimno - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Zupa śledziowa na zimno - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz Składniki: solone śledzie cebula cukrowa ziele angielskie, pieprz czarny mielony, liść laurowy, sól ziemniaki śmietana 18 % cytryna Przygotowanie: Śledzie moczymy około 2 godzin, potem sprawdzamy i w zależności od efektu, możemy je dalej moczyć w nowej wodzie. Obrane ze skóry ryby, kroimy na 2-centymetrowe paski pod lekkim kątem. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem ziela angielskiego, z liściem laurowym, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją do gotującej się wody, którą następnie odstawiamy z palnika. Cebula nie może się gotować, by nie była miękka, ma być tylko zaparzona. Do wywaru, gdy ostygnie, dodajemy śmietanę, śledzia, doprawiamy octem, cytryną, pieprzem i solą. Zupę dekorujemy jeszcze startą skórką cytryny (uprzednio wyparzonej). Taki chłodnik podajemy z ugotowanymi ziemniakami podanymi na oddzielnym talerzu.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda