Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz
Składniki:
giczki jagnięce
maślanka lub jogurt naturalny
marchew
papryka słodka
pieprz, szałwia, mięta
pieczarki
Przygotowanie:
Giczki jagnięce marynujemy przez noc w maślance lub jogurcie naturalnym, nacieramy pieprzem, szałwią, miętą, pokrojoną marchwią i papryką. Odstawiamy, by mięso przeszło przyprawami. Potem obsmażamy na patelni. Następnie wstawiamy do piekarnika razem z warzywami, w których mięso się marynowało. Pieczemy około 1 godz. 40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podajemy razem z warzywami i sosem z marynaty, z podsmażoną kiszką ziemniaczaną, buraczkami i pieczarkami. Ugotowane lub upieczone buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól, pieprz i trochę soku cytryny lub octu. Pokrojone pieczarki wkładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), warzywa mają się podpiec, woda z nich ma odparować. Jeśli je posolimy, to woda odparuje szybciej. (rr/kc)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda